Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Advokáta Martina R. majú prepustiť z väzby, rozhodol Ústavný súd

Na snímke budova Ústavného súdu SR v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Martina R. zadržali policajti v októbri 2019 v rámci akcie Apač zameranej na členov bratislavskej skupiny takáčovcov.

Košice 14. mája (TASR) - Advokáta Martina R. majú bezodkladne prepustiť z väzby na slobodu. Najvyššiemu súdu SR to nariadil Ústavný súd. Vyplýva to z jeho štvrtkového (13. 5.) nálezu zverejneného na webe. Martina R. zadržali policajti v októbri 2019 v rámci akcie Apač zameranej na členov bratislavskej skupiny takáčovcov.

Podľa Ústavného súdu došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. Najvyšší súd SR mu má zaplatiť aj trovy konania vo výške 687,70 eura.

Advokát Martin R. sa dostal do väzby po výpovedi bývalého klienta a kajúcnika v prípade skupiny takáčovcov. K jeho ústavnej sťažnosti sa pripojila aj Slovenská advokátska komora. Hovorila o podozreniach z potláčania základného práva na súdnu ochranu a riadneho výkonu advokácie. Na jeho podporu vznikla aj iniciatíva za právny štát, ktorú podpísali desiatky advokátov.

Advokáta zadržali policajti v októbri 2019 v rámci akcie Apač. Spolu vtedy zadržali 13 ľudí, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov. Špecializovaný trestný súd ho spolu s ďalšími vzal do väzby 30. októbra 2019, väzbu mu následne predlžovali a rozhodnutia potvrdzoval aj Najvyšší súd SR.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Martina R. koncom apríla obžalobu z organizovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.