Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Advokátskym koncipientom sa neskráti prax na tri roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Opoziční poslanci, ktorí s novelou zákona prišli, sa neobávali, že by sa po skrátení dĺžky koncipientskej praxe na tri roky znížila kvalita advokátov.



Bratislava 24. mája (TASR) - Advokátski koncipienti nebudú mať skrátenú dĺžku praxe z piatich rokov na tri. Väčšina poslancov Národnej rady SR dnes nepodporila návrh novely zákona o advokácii od členov klubu OĽaNO-NOVA, ktorý mal dĺžku praxe posunúť na úroveň väčšiny krajín EÚ.

Poslanci, ktorí s novelou prišli, sa neobávali, že by sa po skrátení dĺžky koncipientskej praxe na tri roky znížila kvalita advokátov, pretože každý budúci advokát musí úspešne vykonať advokátsku skúšku.

"Až 24 z 28 členských štátov Európskej únie má prax advokátskych koncipientov kratšiu. Slovenská republika má v porovnaní s inými členskými štátmi EÚ relatívne malý počet advokátov v pomere k počtu obyvateľstva. Päťročná koncipientska prax vyháňa vzdelaných mladých ľudí do zahraničia. Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by preukazovali, že päťročná koncipientska prax zvyšuje kvalitu advokátov," zneli argumenty OĽaNO-NOVA na podporu novely.

V záujme lepšej porovnateľnosti právnických profesií, uplatnenia absolventov právnických fakúlt a väčšieho výberu v rámci právnických profesií trojročnú prax navrhovali zaviesť aj pre exekútorských a notárskych koncipientov. Ani v tomto prípade sa navrhovatelia neobávali zníženia kvality budúcich exekútorov a notárov, pretože tí musia úspešne vykonať odbornú, resp. notársku skúšku.