Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Kaplán o slovenských vojakoch v Afganistane: Sme len ľudia

Ilustračné foto Foto: TASR/hen

Príslušníci slovenských ozbrojených síl však nemajú za úlohu iba stráženie, ale pomáhajú aj pri výcviku afganských bezpečnostných zložiek.

Bratislava/Kandahár 20. januára (TASR) - Na vojenskej základni Kandahár v Afganistane pôsobí v súčasnosti vyše 250 slovenských vojakov. Počas jednej rotácie tu strávia pol roka, ako hovorí vojenský kaplán Marián Bodolló, najťažší je prvý mesiac, kým si človek zvykne, a obdobie pred koncom, keď môže prísť ponorka či syndróm vyhorenia. "Sme len ľudia," poznamenal s tým, že aj napriek tomu, že je možnosť kontaktu s blízkymi cez Skype, stále ide iba o virtuálny vzťah.

Domovinu príslušníkom slovenských ozbrojených síl pripomínajú tabuľky s nápismi obcí a miest, odkiaľ pochádzajú, či kresba z kultovej rozprávky Maťko a Kubko na betónových kvádroch, ktoré slúžia ako úkryt v prípade ohrozenia. Vyhlásenie poplachu pripomínajú vo vnútri desiatky dátumov. Slovenským pivom či vínom si však voľné chvíle ani po jeho skončení krátiť nemôžu, na celej základni platí prísna prohibícia. Ako so smiechom poznamenal Bodolló, jediný, kto tak môže mať víno, je on.

Slováci majú okrem iného za úlohu stráženie jedného zo vstupných bodov na základňu. Ten je podľa zástupcu veliteľa jednotky Jána Hrica jeden z najvyťaženejších. Denne sa tu premelie okolo 1000 ľudí a vyše 350 veľkých vozidiel. Za primárnu hrozbu v tomto sektore označil nástražné výbušné systémy, ktoré môžu byť v autách, ale aj na vodičoch. Verí však, že všetky hrozby sa Slovákom podarí zvládnuť, úspešný zásah zaznamenali napríklad koncom minulého roka.

Prísnou kontrolou neprechádzajú len vodiči, ale aj vozidlá. Dovnútra základne sa nesmú dostať okrem výbušnín ani mobilné telefóny, simkarty, baterky, navigácie, elektronika, ostré predmety či drogy. Napríklad hašiša sa podarí týždenne zhabať okolo 30 gramov. O prísnosti bezpečnostných predpisov svedčí aj to, že vstupný proces s vozidlom môže trvať aj niekoľko dní, vodiči si tento čas krátia napríklad hraním kariet vo vyhradenom priestore.


Slovákov si Afganci vážia a sú obľúbení


Slováci majú podľa Bodollóa medzi miestnym obyvateľstvom dobré meno, slovenský znak na uniforme má byť preto aj dobrou ochranou. Sú známi svojím ľudským prístupom k miestnym obyvateľom či lokálcom, ako im hovoria na základni, ktorí do nej každodenne prichádzajú. "Aj keď ich prehliadajú, snažia sa s k nim chovať ako ľudia, berú ich normálne ako otcov, ktorí sa starajú o svoje rodiny," priblížil s tým, že s miestnymi vedia prehodiť aj pár viet v ich reči.

Príslušníci slovenských ozbrojených síl však nemajú za úlohu iba stráženie, ale pomáhajú aj pri výcviku afganských bezpečnostných zložiek. "Keď sa vstupuje do ich prostredia, do ich kempu, človek musí byť neustále v pozore, myslieť, nezaspať...Dúfam len, že sú to ľudia, ktorí chcú zmenu," skonštatoval Karol Tomáš, ktorý už pôsobil aj v misii na Cypre či Golanských výšinách.

V operácii ISAF v Afganistane je v súčasnosti 253 príslušníkov OS SR vrátane štyroch žien. Slovenskí vojaci pôsobia na veliteľstve kontingentu, v národnom podpornom prvku, na rozličných pozíciách a úrovniach velenia operácie ISAF, v poradenských a výcvikových tímoch pre zabezpečenie výcviku príslušníkov afganskej armády a polície. Počas uplynulého týždňa základňu Kandahár navštívil aj minister obrany Martin Glváč, jeho návštevu tu bude pripomínať vysadenie japonskej čerešne.