Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vajíčka patria počas horúčav hneď do chladničky, zdôrazňujú hydinári

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri prevoze vajíčok autom ich netreba dávať do priestoru pod zadné sklo, ktoré pôsobí ako vyhrievajúci skleník.

Bratislava 22. júla (TASR) - Vajíčka treba dať počas aktuálne trvajúcich horúčav po zakúpení čo najskôr do chladničky. Uviedol to pre TASR tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Ľubomír Urban.

Vajíčka treba podľa neho skladovať pri nekolísavej teplote plus 5 až plus 18 stupňov Celzia, prípadne ich uložiť do chladničky. "V horúcich dňoch nie je vhodné s nákupom pohybovať sa dlhý čas po vonku, pretože pre vajíčka, ktoré sú v obchode v chladiacom priestore, môže byť vysoké teplo doslova šokom a tak ich treba čo najskôr dať do priestoru s odporúčanými hodnotami teploty," spresnil.

"Konzumné vajcia patria do nášho jedálnička v rôznych podobách aj v horúcich letných dňoch. Únia hydinárov Slovenska preto pripomína, aby spotrebitelia rešpektovali všetky zásady správnej manipulácie s touto potravinou a vyhli sa tak zbytočným zdravotným nepríjemnostiam," upozornil.

Pri prevoze vajíčok autom ich podľa Urbana netreba dávať do priestoru pod zadné sklo, ktoré pôsobí ako vyhrievajúci skleník. "V žiadnom prípade neodporúčame v horúcich dňoch kupovať vajcia v stánkoch či na rôznych trhoviskách, kde nemajú chladiace zariadenie. Tu by mali zohrať svoju úlohu aj kontrolné orgány a zakázať takéto predaje," podčiarkol.

Urban zároveň pripomenul, že minimálna trvanlivosť slepačích vajec je 28 dní od znášky, ale pri správnom skladovaní sú konzumovateľné aj dlhšie. "V tejto súvislosti si treba všímať aj pôvod vajec. Je lepšie si kúpiť vajcia z blízkeho regiónu s označením SK ako vajcia, ktoré precestovali stovky kilometrov a deň ich znášky nemusí byť zrejmý," dodal tlačový tajomník ÚHS.