Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Gunišová: Úlohou vlád je presadzovať a chrániť slobodu prejavu a médií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Amnesty International poukázala aj na postupné umlčiavanie kritických televíznych staníc či novín v Maďarsku a prepúšťanie novinárov vo verejnoprávnych médiách v Poľsku a na Slovensku.

Bratislava 3. mája (TASR) – Pripomenúť, že práca v médiách sa stáva náročnejšou a nebezpečnejšou nielen v Číne, Turecku či Zambii, ale aj v krajinách Európskej únie (EÚ), chce pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače (3.5.) Amnesty International (AI) Slovensko. Ombudsmanka Mária Patakyová v tejto súvislosti zdôraznila, že sloboda prejavu a právo na informácie patria medzi základné princípy demokracie.

"Svetový deň slobody tlače je príležitosťou postaviť sa negatívnemu trendu zo strany vlád, ktoré kriminalizujú či delegitimizujú aktivity novinárov a novinárok," uviedla vedúca kancelárie AI Kamila Gunišová. Cesta k obťažovaniu, prenasledovaniu, pokutám, zákazu činnosti, obvineniam či väzeniu je podľa nej často 'vydláždená' opovrhujúcou rétorikou voči ľuďom pracujúcim v médiách z úst najvyšších vládnych predstaviteľov, ktorá v posledných mesiacoch zaznieva aj na Slovensku. AI poukázala aj na 'postupné umlčiavanie kritických televíznych staníc či novín' v Maďarsku a prepúšťanie novinárov vo verejnoprávnych médiách v Poľsku a na Slovensku.

Gunišová zdôraznila, že úlohou vládnych predstaviteľov a predstaviteliek je presadzovať a chrániť slobodu prejavu a slobodu médií. "Len vtedy budú novinári a novinárky chránení a v bezpečí a verejnosť bude robiť informované rozhodnutia," uzavrela.

Podľa ombudsmanky Márie Patakyovej je potrebné v záujme ochrany základných ľudských práv venovať bezpečnosti novinárskej práce zvýšenú pozornosť. "Sloboda prejavu a právo na informácie patria medzi základné princípy demokracie. Zásah do týchto práv garantovaných ústavou preto ohrozuje demokraciu v jej podstate. Bez slobodnej práce novinárov a novinárok nemôže fungovať demokratická spoločnosť ani právny štát," povedala verejná ochrankyňa práv, podľa ktorej je potrebné hľadať spôsoby, ako zabezpečiť také prostredie pre novinársku prácu, ktoré ju nebude ohrozovať a nebude vyvolávať obavy toto povolanie vykonávať.

Patakyová v tejto súvislosti upozornila na rezolúciu Európskeho parlamentu o ochrane investigatívnych novinárov v EÚ, ktorá požaduje zavedenie viacerých opatrení na ochranu novinárov a podporu investigatívnej práce, ako aj inštitucionálne zmeny ako napríklad posilnenie nestrannosti slovenských orgánov činných v trestnom konaní a opatrenia na obnovenie dôvery verejnosti v štátne inštitúcie vrátane polície.