Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

AIS: Parlament premrhal šancu na nápravu segregácie rómskych detí

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Európska komisia viedla od roku 2015 konanie voči SR za nedostatočné riešenie segregácie Rómov v školách.

Bratislava 9. mája (TASR) - Národná rada SR premrhala kľúčovú šancu na nápravu nezákonnej segregácie rómskych detí v školách. Uviedol to riaditeľ Amnesty International Slovensko (AIS) Rado Sloboda v reakcii na schválenie novely školského zákona, ktorá neobsahuje opatrenia na riešenie diskriminácie.

"Skutočnosť, že Slovensko neprijalo takú novelu, ktorá by bola zameraná na zabránenie systematickej diskriminácii vo vzdelávaní, zmarila nádeje na zabezpečenie rovného prístupu rómskych detí ku vzdelávaniu a dostala našu krajinu do kolízie s Európskou komisiou," poznamenal Sloboda.

Novela školského zákona je podľa riaditeľa AIS nedostatočná. Bez ráznych desegregačných opatrení bude mať len malý alebo žiadny vplyv na zmenu segregačnej praxe. Zároveň dodal, že nové opatrenia sú nárokovateľné aj pre segregované triedy či školy.

"Segregáciu musíme riešiť. Najnovšie údaje dokazujú, že ak sa segregácia nerieši, len sa rozširuje. Schválenie novely školského zákona bez komplexného súboru desegregačných opatrení v konečnom dôsledku znamená len ďalšie roky nekvalitného segregovaného vzdelávania pre rómske deti," povedal Sloboda.

Európska komisia viedla od roku 2015 konanie voči SR za nedostatočné riešenie segregácie Rómov v školách. V roku 2019 adresovala SR odôvodnené stanovisko. Komisia sa v apríli rozhodla obrátiť na súd v Luxemburgu. SR podľa nej síce urobila viacero opatrení, považuje ich však za nedostatočné.