Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Aj Bratislava podporila celosvetový protest Global Evolution Day

Protestnú akciu prišlo podporiť na Námestie SNP zhruba 150 ľudí. Jej základnou ideou bolo vyjadriť nespokojnosť so súčasným rozdelením moci, bohatstva a veľkými sociálnymi rozdielmi.

Bratislava 12. mája (TASR) - Zhruba 150 ľudí dnes prišlo na Námestie SNP v Bratislave podporiť svetovú protestnú akciu Global Evolution Day. Jej základnou ideou bolo vyjadriť nespokojnosť so súčasným rozdelením moci, bohatstva a veľkými sociálnymi rozdielmi.

Hoci má akcia celosvetový charakter, Slovensko bolo jednou z mála krajín, kde získala väčší ohlas. S výnimkou Francúzska a Španielska totiž v žiadnej inej krajine okrem Slovenska prisľúbená účasť cez sociálnu sieť Facebook neprekročila 1000 ľudí. Tá je pritom obvykle niekoľkonásobne vyššia ako reálny počet účastníkov.

Na pódiu v Bratislave sa dnes od 16.00 h vystriedalo niekoľko rečníkov, ktorí agitovali proti globalizácii. Demonštranti sa tiež sťažovali na údajnú manipuláciu v médiách, vytváranie monopolov i agresívnu politiku krajín ako USA.

Akciu demonštrantov sa chystalo podporiť aj hackerské hnutie Anonymous DDoS útokom na web Generálnej prokuratúry SR. Ten však nakoniec bol riadne prístupný aj v čase prisľúbeného útoku. Práve pred sídlom prokuratúry v Bratislave prebieha od 1. mája protestná akcia Occupy GP, ktorej účastníci požadujú vyšetrenie všetkých medializovaných káuz.