Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Aj novú štátnu komisiu pre voľby povedie Eduard Bárány

Na snímke predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Foto: TASR/Andrej Galica

Zriadenie štátnej komisie priniesli volebné kódexy, ktoré sú účinné od júla 2015. Komisia má 14 členov, z ktorých desať delegujú parlamentné strany.

Bratislava 19. mája (TASR) - Predsedom novej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa stal Eduard Bárány. Rozhodli o tom dnes poslanci v tajnej voľbe, keď mu odovzdali 58 hlasov. Bárány viedol aj historicky prvú komisiu pre voľby.

Strana Smer-SD poslala do komisie prorektora Akadémie Policajného zboru Mojmíra Mamojku a právnika Petra Repáka. Nominantom SNS je vedúci odboru správy nehnuteľností na Ministerstve obrany SR Vladimír Cipciar, Most-Híd nominoval advokáta Karola Nagya a #Sieť poslaneckého asistenta Martina Vahančíka.

Opozičná SaS poslala do komisie poslaneckého asistenta a právnika Andreja Pitoňáka, OĽaNO-NOVA bývalého vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka a exposlanca Jána Mičovského. Hnutie Sme rodina bude v komisii zastupovať referent bezpečnosti Vladimír Pčolinský a ĽSNS dôchodca Vladimír Zeman.

Bárányho nominovala predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová navrhla rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského. Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár nominoval svojho námestníka Jozefa Szabóa a predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík kontrolóra NKÚ Juraja Kolaroviča.

Zriadenie štátnej komisie priniesli volebné kódexy, ktoré sú účinné od júla 2015. Komisia má 14 členov, z ktorých desať delegujú parlamentné strany, zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké. Po jednom členovi nominujú predsedovia ústavného a najvyššieho súdu, šéf NKÚ a generálny prokurátor.

Člen štátnej komisie je verejný funkcionár. Môže sa ním stať bezúhonný občan SR, ktorý má viac ako 35 rokov, trvalý pobyt na Slovensku, vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a je spôsobilý na právne úkony. Funkcia člena štátnej komisie je nezlučiteľná s kandidatúrou na funkciu a s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR a EP, predsedu samosprávneho kraja a poslanca zastupiteľstva samosprávneho kraja, starostu obce a poslanca obecného zastupiteľstva.

Štátna komisia je nezávislý orgán na kontrolu financovania politických strán a politických hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Dáva pokuty za porušenie pravidiel volebnej kampane a financovania politických strán. Jej funkčné obdobie sa začína dňom zloženia sľubu do rúk predsedu Národnej rady SR a končí sa dňom zloženia sľubu členmi novej štátnej komisie. Úrad štátnej komisie je na ministerstve vnútra.