Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Voľba šéfa ÚPN bude až v januári, Smer sa ešte definitívne nerozhodol

ÚPN Foto: TASR

Súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému končí funkčné obdobie v januári 2013.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Nová voľba predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa uskutoční až na schôdzi parlamentu, ktorá sa začína 29. januára. TASR to dnes potvrdil podpredseda výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Vladimír Jánoš (Smer-SD) s tým, že termín na doručenie nominácií by mal uplynúť 15. januára. To však ešte musí odobriť jeho výbor.

Zároveň platí, že do novej voľby môžu kandidovať aj doteraz neúspešní uchádzači František Mikloško (kandidát KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd) a Michal Dzurjanin (nominant SaS). Podpredseda KDH Pavol Abrhan na otázku, či bude Ľudová platforma opäť nominovať Mikloška, pre TASR uviedol, že sa s ním najskôr musia poradiť. Podľa neho však bolo evidentné, že Smer-SD o neho nemá záujem, "tak na čo to opakovať".

Vládna strana, ktorá doteraz na čelo ÚPN nikoho nenominovala, vraj stále definitívne rozhodnutá nie je. "Existuje alternatíva, že kandidáta predložíme aj my," pripustil Jánoš.

Ak by Petranský dostal ponuku znovu kandidovať, určite by ju zvážil

Ivan A. Petranský
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Kandidátov na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) navrhujú výlučne poslanci a poslanecké kluby, od nich teda závisí, či sa rozhodnú obrátiť s ponukou na opätovnú kandidatúru na súčasného šéfa ústavu Ivana Petranského. "Ak by som dostal takúto ponuku, určite by som ju zvážil," povedal Petranský pre TASR v reakcii na výsledky posledných volieb predsedu Správnej rady ÚPN v parlamente, pri ktorých nebol zvolený nikto a budú sa musieť opakovať.

"Nekomunikujem s politikmi, ani som zatiaľ nebol žiadnymi politikmi oslovený. Je to teda otázka skôr na nich, ako na mňa," komentoval možnosť svojej kandidatúry Petranský. Dodal, že osobne súhlasí s názorom podpredsedníčky parlamentu Jany Laššákovej (Smer-SD), podľa ktorej je potrebné zvoliť nového predsedu Správnej rady ÚPN ešte pred 1. februárom, kedy Petranskému končí funkčné obdobie.

Laššáková uviedla, že v prípade neobsadenia postu predsedu Správnej rady ÚPN by ústav nemal kto riadiť, keďže post podpredsedu Správnej rady je neobsadený. Petranský ju poopravil v tom zmysle, že na situácii by ani fakt zvolenia podpredsedu Správnej rady nič nezmenil. "Podľa zákona je štatutárom ÚPN výlučne predseda Správnej rady. Zákon s možnosťou, že by táto funkcia nebola obsadená vôbec, nepočíta," poznamenal. "Štatutárom je len predseda, ak by žiadny nebol zvolený, ústav by nemal kto viesť," zdôraznil Petranský.

Poslancom Národnej rady SR sa 28. novembra ani v opakovanej voľbe nepodarilo zvoliť nového predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Rovnako ako v utorok (27.11.), ani v novej voľbe nezískal žiaden z dvoch kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Nominantovi KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd Františkovi Mikloškovi odovzdalo hlas 63 členov snemovne (v utorok dostal 52), kandidátovi SaS Michalovi Dzurjaninovi iba jeden (v utorok 12). Hlasovalo celkovo 144 poslancov. Keďže Mikloško a Dzurjanin ani na dvakrát neuspeli, bude vyhlásená nová voľba, do ktorej bude opäť možné nominovať kandidátov.

Súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému končí funkčné obdobie v januári 2013. Nominácie šéfa ÚPN do prvej voľby predložili iba opozičné strany. Smer-SD nenavrhol nikoho, o post ale podľa šéfky klubu Jany Laššákovej záujem má a svojho kandidáta mieni hľadať ďalej. Podľa informácií TASR v strane zvažovali prípadnú opätovnú podporu súčasného predsedu Správnej rady ÚPN Ivana Petranského, možnosť kandidatúry aktuálneho predsedu Dozornej rady ÚPN Juraja Hamuľáka, ale aj tretiu alternatívu, ktorou je hľadanie novej osoby.