Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ak Danko neodvolá Plavčana, opozícia požiada o mimoriadnu schôdzu

NNR SR, ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica

Na odchod ministra školstva Petra Plavčana dnes vyzval premiér Robert Fico.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Predseda opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyzýva šéfa SNS Andreja Danka, aby do štvrtkového (17.8.) poludnia odvolal ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS). V opačnom prípade OĽaNO-NOVA a SaS vo štvrtok podajú do podateľne NR SR návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s jediným bodom, ktorým je vyslovenie nedôvery ministrovi Plavčanovi. Ak tak opozícia urobí, schôdza sa musí konať do siedmich kalendárnych dní.

Na odchod ministra školstva Petra Plavčana dnes vyzval premiér Robert Fico(Smer-SD). Zdôvodnil to tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti, naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu, iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS.