Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ak pôjde SaS do volieb sama, R. Sulík by chcel byť lídrom kandidátky

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík počas tlačovej konferencie po skončení riadneho kongresu strany SaS v hoteli Lux v Banskej Bystrici 18. apríla 2015. Foto: TASR

Pre TASR to dnes potvrdila hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková. Funkcia europoslanca a poslanca NR SR je síce nezlučiteľná, Sulík však kandidovať môže.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Ak strana SaS pôjde do parlamentných volieb v roku 2016 sama, jej predseda a europoslanec Richard Sulík predloží Republikovej rade na schválenie návrh viesť kandidátku. Pre TASR to dnes potvrdila hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková.

Funkcia europoslanca a poslanca NR SR je síce nezlučiteľná, Sulík však kandidovať môže. Ak však bude zvolený do slovenského parlamentu, bude si musieť vybrať, kde chce pôsobiť. V prípade, že strana pôjde do volieb v koalícii s OĽaNO a NOVA, podľa Svrčekovej všetko vyplynie z rokovaní s partnermi. "Preto sú akékoľvek úvahy v tejto súvislosti predčasné," dodala.

Podobný postup zvolil vo voľbách do Európskeho parlamentu aj eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý sa postavil na čelo kandidátky Smeru-SD. Keďže nemôže byť europoslancom a eurokomisárom zároveň, vopred avizoval, že sa po úspešnej voľbe bude naďalej venovať len pôsobeniu v komisii.

O tom, či pôjde SaS do najbližších parlamentných volieb v koalícii s OĽaNO a NOVA, sa rozhodne najneskôr koncom leta. O tejto alternatíve sa v strane už nejaký čas diskutuje, Sulík je však proti spoločnému postupu. Na druhej strane viacerí členovia SaS majú už dnes jasno, ako by sa strana mala zachovať. Medzi nich patrí aj podpredseda SaS Jozef Mihál. Niekdajší minister práce je aj na základe podnetov voličov z regiónov presvedčený, že spojenie je nevyhnutné.

Sulík si však myslí, že strana má šancu ísť do volieb aj samostatne a získať potrebnú päťpercentnú podporu. Dokiaľ sa však o možnej koalícii definitívne nerozhodne, SaS sa bude na voľby pripravovať sama.