Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Akčná skupina Malohont sa uchádza o 3,8 milióna eur na podporu regiónu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Viac ako 3,8 milióna eur na podporu regiónu môže v nasledujúcich rokoch získať Miestna akčná skupina (MAS) Malohont, ktorá združuje 43 obcí.

Hrachovo 11. januára (TASR) – Viac ako 3,8 milióna eur na podporu regiónu môže v nasledujúcich rokoch získať Miestna akčná skupina (MAS) Malohont, ktorá združuje 43 obcí z okresov Rimavská Sobota, Poltár a Revúca. Podľa slov manažérky MAS Miroslavy Vargovej môžu túto sumu dostať z eurofondov v prípade, ak bude na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) podporená ich stratégia miestneho rozvoja (SMR) na roky 2016 – 2023, ktorú pripravovali takmer dva roky.

Získané financie by MAS Malohont podľa Vargovej prerozdeľovala na rôzne projekty zamerané na rozvoj regiónu. „V zmysle SMR budú finančne podporované také projekty, ktoré budú prispievať k naplneniu troch prioritných oblastí s cieľom zatraktívniť región Malohont pre obyvateľov, podnikateľov i návštevníkov,“ objasnila.

Do prvej skupiny projektov, ktoré by mali prispievať k zvyšovaniu príťažlivosti regiónu pre obyvateľov, patrí podľa nej budovanie a rekonštrukcia infraštruktúry malých rozmerov, ako napríklad zastávky, lávky, záchytné parkoviská, parky a podobne. „Môže však ísť aj o budovanie a rekonštrukciu objektov pre trávenie voľného času, obnovu nevyužívaných objektov pre spolkovú činnosť či budovanie cyklotrás,“ priblížila Vargová.

Druhou oblasťou sú projekty, ktoré by Malohont spravili príťažlivejším pre podnikateľov. „Môžu byť zamerané napríklad na podporu výroby a podporu mladých a malých poľnohospodárov, ale tiež podnikateľov z rôznych odvetví za účelom tvorby nových pracovných miest,“ povedala manažérka. Podpora však podľa jej slov môže byť zameraná aj na skladovanie a odbyt miestnych poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov.

Treťou skupinou projektov, ktoré MAS mieni podporovať, sú také, ktoré zatraktívnia región pre návštevníkov. „Ide napríklad o rozvoj ubytovacích a rekreačných zariadení alebo budovanie turistických atrakcií a súvisiacej infraštruktúry. Teda povedzme vytváranie a obnovu historických objektov a prírodných zaujímavostí, zriaďovanie múzeí, budovanie a rekonštrukciu náučných chodníkov, cyklotrás, rozhľadní a informačných tabúľ,“ vymenovala manažérka s tým, že do tejto skupiny patrí aj podpora spolupráce v cestovnom ruchu.

O prípadnom podporení SMR, ktorú v MAS Malohont vypracovali, rozhodne MPRV už v najbližších mesiacoch. „Veríme, že doterajšia činnosť a skúsenosti našej akčnej skupiny z predchádzajúceho obdobia, ako aj intenzívna príprava novej stratégie na základe princípov prístupu LEADER, nevyjde nazmar,“ uzavrela Vargová.