Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Akčný plán neobsahuje návrh na zavedenie registrovaných partnerstiev

Ilustračné foto Foto: TASR - Lukáš Valentovič

Upozornilo na to dnes ministerstvo spravodlivosti.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Akčný plán pre LGBTI ľudí na roky 2016 až 2019 má identifikovať problémy, s ktorými sa stretávajú LGBTI osoby a otvoriť konštruktívnu diskusiu. Neobsahuje však návrh na zavedenie inštitútu registrovaných partnerstiev ani na žiadnu zmenu právnej úpravy osvojenia detí. Upozornilo na to dnes ministerstvo spravodlivosti v reakcii na apel Aliancie za rodinu (AZR), ktorá v akčnom pláne vidí postupné kroky Smeru-SD k zavedeniu registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia a následne aj adopcie detí týmito pármi.

"Výlučne za účelom vedenia ďalšej možnej diskusie sa navrhuje vypracovať odhad možného finančného dosahu sociálnych dávok na štátny rozpočet v prípade právneho uznania párov rovnakého pohlavia. Absencia návrhu na zavedenie registrovaných partnerstiev pritom neznamená, že nemožno hľadať rozumné riešenia, ako v jednotlivých oblastiach zjednodušiť život ľuďom, ktorí spolu žijú aj v inom ako manželskom zväzku - či už nezosobášeným párom, alebo aj párom rovnakého pohlavia," odkázala hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

Rezort zároveň pripomína, že v súčasnosti ide iba o návrh, ku ktorému je možné do 19. októbra 2015 posielať pripomienky. "Následne ministerstvo pristúpi k vyhodnoteniu týchto pripomienok a rozhodne o ďalšom postupe a podobe materiálu," dodala Donevová.

Šéf AZR Anton Chromík dnes upozornil, že akčný plán priamo hovorí o vykonaní ekonomických odhadov, koľko by stálo na sociálnych dávkach uznanie párov rovnakého pohlavia. "Vynakladanie štátnych peňazí na finančné analýzy je pre nás jasný signál. Každý zákon, aj zákon o registrovaných partnerstvách, potrebuje vyčíslenie finančných vplyvov. Ak niekto zisťuje, koľko stojí sedačka, asi má v pláne si ju kúpiť," konštatoval.

Chromík podľa svojich slov neočakával, že Smer-SD túto tému otvorí pred voľbami. "Po slovách premiéra Roberta Fica, že registrované partnerstvá nie sú na programe, to považujeme za prekvapujúce. Existuje jasné spojenie registrovaných partnerstiev s adopciami detí. Vďaka judikatúre európskych súdov sa už nemôžeme tváriť, že priznaním rodinno-právneho inštitútu nezasiahneme deti," uviedol s tým, že deti si zaslúžia otca aj mamu a nemali by byť klamané, že majú dve mamy alebo dvoch otcov.

"Nie sme proti ochrane a podpore ľudských práv, vieme však, že nátlak lobistov sa nikdy nezastavuje pri registrovanom partnerstve, ale vždy pokračuje cez manželstvá a adopcie detí homosexuálmi až po tresty za vyslovenie vlastného názoru," zdôraznila podpredsedníčka AZR Anna Verešová s apelom, aby sa nerobili experimenty na deťoch.