Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Plán slovensko-francúzskeho partnerstva ponúka ciele v 8 oblastiach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medzi návrhmi spolupráce spomína napríklad súčinnosť pri pripomenutí si 80. výročia Slovenského národného povstania (2024) s dôrazom na účasť Francúzov v oslobodzovacích bojoch.

Bratislava 24. mája (TASR) - V poradí štvrtý akčný plán slovensko-francúzskeho strategického partnerstva na roky 2023 - 2027 sa opiera o zhodné pozície oboch štátov vo viacerých oblastiach rozhodujúcich o budúcom smerovaní Európskej únie, predovšetkým jej sociálnej dimenzie, obrany, hospodárskej, ekologickej a energetickej činnosti. Návrh dokumentu z dielne Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v stredu schválila vláda.

Akčný plán definuje základné ciele a možnosti partnerstva v ôsmich strategických oblastiach zameraných na politické partnerstvo, spoluprácu v bezpečnostnej a obrannej politike, ekonomiku a pôdohospodárstvo, životné prostredie, dopravu a cestovný ruch, spravodlivosť a verejnú správu, kultúru a vzdelávanie i zdravotnú starostlivosť.

Medzi návrhmi spolupráce spomína napríklad súčinnosť pri pripomenutí si 80. výročia Slovenského národného povstania (2024) s dôrazom na účasť Francúzov v oslobodzovacích bojoch. Obe krajiny sa v dokumente zaväzujú k podpore kandidatúry SR na účasť v centre výnimočnosti pre vesmírnu oblasť NATO Space CoE v Toulouse. Jeden z cieľov akčného plánu vedie k vytvoreniu podmienok pre rozvoj dodávateľských reťazcov v automobilovom sektore s osobitným záujmom venovaným rozvoju elektromobility v závode Stellantis pri Trnave.

Takisto sa navrhujú posúdiť možnosti užšej spolupráce medzi vybranými národnými parkami i pokračovať v snahe o otvorenie zahraničného zastúpenia cestovného ruchu SR vo Francúzsku. Medzi oboma krajinami sa má tiež realizovať spolupráca na úrovni pravidelných konzultácií medzi Úradom pre správu zaisteného majetku a partnerskou agentúrou vo Francúzsku. Oba štáty budú v rámci akčného plánu podporovať výučbu a šírenie francúzskeho jazyka na Slovensku a slovenského jazyka vo Francúzsku v základných, stredných i vysokých školách. Slovensko i Francúzsko vyjadrujú tiež vôľu spolupracovať v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti, najmä v oblasti duševného zdravia.

Strategické partnerstvo medzi SR a Francúzskou republikou vzniklo v roku 2008 z iniciatívy vtedajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho s cieľom prispieť k zintenzívneniu vzťahov s krajinami strednej a východnej Európy.