Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: A.Kiska: M.Lajčák je teraz obrovskou reklamou pre Slovensko

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák si podávajú ruku počas vyhlásenia na tému Kandidatúra na post generálneho tajomníka OSN 25. mája 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Michal Svítok Foto: TASR- Michal Svítok

Prezident SR A. Kiska zdôraznil, že post generálneho tajomníka OSN patrí k jedným z najprestížnejších a najnáročnejších.

Bratislava 25. mája (TASR) – Miroslav Lajčák, ktorý bude kandidovať na post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN), je už teraz obrovskou reklamou pre Slovensko. Uviedol to dnes prezident SR Andrej Kiska.

Po schválení kandidatúry vládou vyjadril Lajčákovi verejne podporu jej predseda Robert Fico, následne predseda Národnej rady SR Andrej Danko a vzápätí aj prezident SR Andrej Kiska. Ten po prijatí ministra zahraničných vecí v Prezidentskom paláci uviedol, že si ho vie predstaviť na čele medzinárodnej organizácie.

Kiska zdôraznil, že post generálneho tajomníka OSN patrí k jedným z najprestížnejších a najnáročnejších. „Riadiť 193 hláv štátov, riadiť často nie jednoduchú diskusiu si vyžaduje skutočne človeka s výnimočnými schopnosťami a ja som presvedčený o tom, že pán minister Lajčák všetky tieto podmienky skutočne spĺňa,“ uviedol.



Pre prezidenta nebolo podľa jeho slov vôbec prekvapením, keď sa o kandidatúre Lajčáka hovorilo v medzinárodných kruhoch už dávnejšie. Opísal, že je pri stretnutiach so zahraničnými štátnikmi svedkom toho, aké má minister veľké renomé. Kiska s ním často hovorí o tom, že je potrebné ukazovať, že Slovensko má ľudí, ktorí sa dokážu uplatniť vo svete a spraviť reklamu Slovensku.

A niekedy aj zabúdam, že on sám je fantastickou, obrovskou reklamou našej krajiny a je potvrdením toho, že na Slovensku máme odborníkov, ktorí patria k absolútnej svetovej špičke,“ uviedol. Je preto rád, že vláda schválila takúto nomináciu. “Držím pánovi ministrovi prsty a som presvedčený, že keď by sme tento post získali, keby ho získal pán minister, bola by to obrovská a úžasná reklama aj pre našu krajinu,“ doplnil Kiska.

Lajčák v reakcii na slová hlavy štátu ocenil prejavenú verejnú podporu všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov. „Už dnes je to obrovský záväzok a ja som si ho vedomý a budem sa naďalej snažiť, aby som ho nesklamal,“ prisľúbil.

Minister pripomenul, že o pozíciu generálneho tajomníka po dnešku usiluje 11 ľudí. „Je to jedno pracovné miesto pre sedem miliárd ľudí na tejto planéte. To znamená, bude to naozaj strmý kopec, do ktorého sa budeme škriabať,“ podotkol. „S tou dôverou, ktorú cítim od vás aj od ostaných ústavných činiteľov zo Slovenska, sa budem do toho kopca určite škriabať ľahšie a rýchlejšie,“ uzavrel Lajčák.