Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

A.Kiska: Podozrenia o prepojení zločinu na štát nemožno ignorovať

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Sme len na začiatku cesty k obnoveniu dôvery v štátne orgány. Čím jasnejšie odpovede budú ľudia dostávať ohľadne minulých aj nových podozrení, tým skôr sa dôvera vráti, myslí si prezident.

Bratislava 31. januára (TASR) - Podozrenia o prepojení zločinu na štát nemožno ignorovať a zametať pod koberec. Podľa slov prezidenta Andreja Kisku si to začínajú uvedomovať aj predstavitelia vládnej moci. Doplnil, že konanie funkcionárov pred vraždou Jána Kuciaka bude preverené. Podľa jeho slov ho o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) počas ich štvrtkového stretnutia.

"Naďalej však platí, že sme len na začiatku cesty k obnoveniu dôvery v štátne orgány. Čím jasnejšie odpovede budú ľudia dostávať ohľadne minulých aj nových podozrení, tým skôr sa dôvera vráti," myslí si prezident. V tejto súvislosti doplnil, že práve poctivá práca vyšetrovateľov viedla k informovanosti o tom, aký vážny je rozklad právneho štátu na Slovensku.

Kiska reagoval aj na viacero informácií, ktoré ho podľa jeho slov nepríjemne prekvapili. Ako príklad uviedol, že organizovaný zločin uvažoval nad vraždou prokurátorov či bývalého politika, a že vysoký policajný funkcionár údajne na pokyn svojho nadriadeného lustroval v databázach Jána Kuciaka ešte pred vraždou. Aj preto požiadal šéfku rezortu vnútra a predstaviteľov bezpečnostných zložiek o stretnutie.

Ministerka vnútra pred stretnutím s prezidentom informovala, že Tibor Gašpar končí vo funkcii jej poradcu. Povedala, že sa tak vzájomne rozhodli, aby prispeli k uvoľneniu atmosféry a zníženiu tlaku na jeho osobu. "A aby skutočne nevznikali dojmy, že jeho pôsobenie na ministerstve vnútra by mohlo ovplyvňovať proces vyšetrovania," doplnila. Na otázky, či sa potvrdili informácie o nariadení na lustráciu záznamov o Jánovi Kuciakovi, odpovedala, že chce počkať na výsledky vyšetrovania.

Ministerka zdôraznila, že informácie o viacerých podozreniach z prepojenia polície na niektoré organizované skupiny a lustráciu záznamov má len z médií. Keďže nie je orgánom činným v trestnom konaní, nemôže sa podľa svojich slov oboznamovať s informáciami z vyšetrovania.