Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

A. Kiska: Súdny spor o pozemok vo Veľkom Slavkove je smutný príbeh

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezident SR očakáva, že súd rozhodne a nájde spravodlivosť. Vo svojom vyjadrení deklaroval, že kúpil pozemok od istého človeka a nemal najmenšiu predstavu, že by na ňom bola akákoľvek ťarcha.

Poprad 26. januára (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vypovedal v piatok na Okresnom súde v Poprade ohľadom vlastníctva pozemku v katastri obce Veľký Slavkov. „Okresný súd Poprad predbežne prejednával predmetný spor a určil termín pojednávania na marec. V zmysle civilného sporového poriadku súd skôr než nariadi pojednávanie v spore, môže predbežne prejednať vec. Teda dá priestor účastníkom na prípadný zmier alebo iné objasnenie skutočnosti, a to sa dnes dialo. Predmetom konania je určenie vlastníckeho práva k pozemku,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti Ivana Petrufová.

K výpovedi na súde sa v piatok na svojej facebookovej stránke vyjadril aj Kiska, podľa ktorého je súdny spor o pozemok smutný príbeh. „Predstavte si, že si kúpite byt a po 20 rokoch vám zaklope na dvere niekto, od koho ste byt nekupovali, a povie vám, že on je majiteľ bytu. Nepoznáte ho, nikdy ste ho nevideli. Smutné je aj to, že pokiaľ na druhej strane skutočne došlo k nezákonnému prevodu vlastníckych práv, tak sme sa na súde stretli dve poškodené strany,“ konštatoval prezident. Očakáva, že súd rozhodne a nájde spravodlivosť. Vo svojom vyjadrení deklaroval, že kúpil pozemok od istého človeka a nemal najmenšiu predstavu, že by na ňom bola akákoľvek ťarcha.

Ku kúpe daného pozemku došlo podľa prezidenta na základe inzerátu asi pred 16 rokmi. S manželkou si chceli postaviť rodinný dom a hľadali vhodný priestor. „Pán, ktorý zastupoval firmu, mi ponúkol, že oproti pozemku by mohol byť na predaj nejaký ďalší, je to síce v extraviláne, lúky, pasienky, ale možno do budúcna by to mohol byť celkom dobrý pozemok pre nejaký podnikateľský zámer. Spýtal som sa na cenu, tá bola akceptovateľná, tak som povedal, že to kúpim,“ objasnil na sociálnej sieti Kiska. Podľa jeho slov absolútne netušil, že by s pozemkom mohol byť akýkoľvek problém, a že po 16 rokoch pôjde kvôli tomu na súd.