Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Aktivisti z oblasti rómskej verejnej politiky hodnotili kroky vlády

Na snímke zástupcovia Nadácie Milana Šimečku Michal Valach (vľavo) a Laco Oravec Foto: TASR/Štefan Puškáš

V minuloročnom odpočte dostala vláda známku 3,62.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Nadácia Milana Šimečku bilancovala a hodnotila kroky, ktoré v oblasti rómskej problematiky uskutočnil počas druhého roku svojho vládnutia kabinet Roberta Fica. V odpočte nazvanom Rómovia vo verejných politikách dostala vláda od odborníkov priemernú známku 3,54.

"Opatrenia vlády hodnotilo formou odbornej ankety 41 respondentov z radov expertov, verejných činiteľov, rómskych i nerómskych aktivistov," vysvetlil Michal Valach z Nadácie Milana Šimečku.

Respondenti mohli hodnotiť kroky vlády známkami ako v škole. Najlepšiu odozvu u odbornej verejnosti malo vydanie nového Atlasu rómskych komunít (priemerná známka 2,08) a obnovenie programu Zdravé komunity (2,16). "Na druhej strane najviac kriticky vnímajú respondenti priebeh prešetrovania policajného zásahu v Moldave nad Bodvou a prístup vlády k aktivitám verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej (obidve 4,85)," informoval Valach.

V minuloročnom odpočte dostala vláda známku 3,62.

Odpočet Rómovia vo verejných politikách vydala Nadácia Milana Šimečku už po šiesty raz. Dokument vychádza v rámci projektu Ako na chudobu?, ktorý bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA - nadácia na podporu sociálnych zmien.