Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Alergici sa musia pripraviť na nástup druhého kvitnutia tráv

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ bylín s prevahou pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých.


Banská Bystrica 2. júla (TASR) – Alergici sa v týchto dňoch musia pripraviť na nástup druhého kvitnutia tráv, a to opäť znamená nárast denných koncentrácií ich peľu na celom území Slovenska. "Denné koncentrácie peľu tráv okrem počasia negatívne ovplyvňuje najmä nedostatočné a nepravidelné kosenie trávnikov v mestách," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ bylín s prevahou pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých. Peľ drevín bol zastúpený už len ojedinelými peľovými zrnami ihličnanov, gaštanu, bazy a lipy. Denné koncentrácie peľu tráv v teplejších oblastiach však znovu začínajú rásť, nastupuje totiž druhé kvitnutie tráv.

"Minulý týždeň zaznamenali najvyššie koncentrácie peľu tráv monitorovacie stanice v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Trávy ostávajú najvýznamnejším peľovým alergénom a alergici budú mať s ním problém až do jesene," konštatovala Janka Lafférsová z Oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ.

"Pokiaľ ide o peľ pŕhľavy, jeho vyššie hladiny zachytili monitorovacie stanice v Bratislave a Banskej Bystrici. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ skorocelu, mrlíkov, štiavu, mrkvovitých a astrovitých rastlín. Ochladenie a lokálne zrážky prispeli k poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší na celom území Slovenska," dodala v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou Lafférsová.