Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Alergikov v uplynulých dňoch potrápil najmä peľ brezy

Ilustračné. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Najsilnejším alergénom tohto obdobia je stále peľ brezy, ktorej peľová sezóna však v uplynulom týždni už prešla svojím vrcholom na strednom, severnom a východnom Slovensku.


Banská Bystrica 10. mája (TASR) – Na celom území Slovenska v uplynulých dňoch v ovzduší dominoval peľ drevín. Najsilnejším alergénom tohto obdobia je stále peľ brezy, ktorej peľová sezóna však v uplynulom týždni už prešla svojím vrcholom na strednom, severnom a východnom Slovensku.

„Okrem peľu brezy sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ ďalších druhov drevín. Pribudol peľ platanu, pagaštana, lipy, agátu a ihličnanov drevín z čeľade borovicovitých. Denné koncentrácie spór rodu Cladospórium sa oproti predchádzajúcemu týždňu mierne zvýšili. Denné koncentrácie spór ostatných druhov plesní dosahovali len veľmi nízke hladiny. Pribudlo však peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy,“ charakterizovala peľovú situáciu Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR. Podľa jej slov bude v nasledujúce dni peľ brezy ako najsilnejší a najvýznamnejší alergén jarného obdobia dosahovať ešte alergologicky významné hladiny.

K peľu drevín už pribudol aj ďalší podstatný alergén - peľ tráv z čeľade lipnicovitých. „Ten už v teplejších oblastiach Slovenska dosiahol alergologicky významné hladiny. Narastať budú aj denné koncentrácie spór húb (plesní). Denné hladiny peľu a spór v ovzduší budú výrazne ovplyvňované zrážkami,“ uviedla Lafférsová.

Kvitnúť už začala aj repka. „Nakoľko ide o hmyzom opelivú rastlinu, jej peľ sa ťažšie šíri vetrom a monitorovacie stanice ho zachytia len ojedinele. Vyššie koncentrácie peľu repky v ovzduší sa vyskytujú hlavne v blízkosti súvislých porastov – polí,“ konštatovala na záver Lafférsová.