Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

A. Dubček strávil v Uhrovci rané detstvo, neskôr sa tam však vracal

Prvý tajomník ÚV KSČS Alexander Dubček navštívil v pondelok 10. februára svoju rodnú obec Uhrovec. Foto: TASR / I.Dubovský

Návštevníkov zaujíma najmä to, že sa Dubček narodil v tom istom dome ako Ľudovít Štúr, bolo to o 106 rokov neskôr.

Uhrovec 12. novembra (TASR)- Alexandra Dubčeka spája s Uhrovcom (okres Bánovce nad Bebravou), kde sa narodil, expozícia v jeho rodnom dome. V obci strávil len svoje rané detstvo, neskôr sa tam pravidelne vracal.

"Expozícia bola otvorená v novembri 1995. Je to len jedna izbička vzhľadom na stiesnené priestory, ale je tu fotodokumentácia, informácie, prierez jeho životom od narodenia tu v tomto dome, cez jeho politickú kariéru až po smrť," načrtla Lýdia Mikušová z Trenčianskeho múzea v Trenčíne, pod ktoré expozícia v Uhrovci patrí.

Návštevníkov podľa nej zaujíma najmä to, že sa Dubček narodil v tom istom dome ako Ľudovít Štúr, bolo to o 106 rokov neskôr. "Či to bola náhoda, alebo skôr také jeho poslanie, kto vie, ťažko povedať. Tento dom nikdy nevlastnili ani Ľudovítovi rodičia, ani Dubčekovi rodičia. V podstate tu boli len dočasne. Pán Dubček tu naozaj strávil len rané detstvo, nemal ešte ani tri roky, keď odtiaľto odchádzali do Ruska," priblížila.

Za vstup do Ruska dali Dubčekovci okolo 3000 vtedajších korún, čo bola podľa Mikušovej veľká suma, za ktorú si mohli kúpiť i domček. "Jeho otec však bol cestovateľ, romantik, tak sa dohodli s jeho manželkou, že tam pôjdu, pritom tam vôbec nebolo ľahké obdobie, keď tam prišli," ozrejmila.

Zaujímavosťou, ako podotkla Mikušová, sú i samotné fotografie v expozícii, keďže sa s nimi človek nemá možnosť stretnúť nikde inde. "Máme tu aj rôzne ocenenia, čestné občianstvo Talianska, čestný doktorát z Bratislavy aj z americkej univerzity. Zaujímavou je i fotografia z prijatia u pápeža Jána Pavla II., Dubček sa stretol i s Margaret Thatcherovou či Michailom Gorbačovom. Veľmi zaujímavá je aj fotografia z námestia v Topoľčanoch, kedysi sa hovorilo Dubčekove rožky a on na fotke drží jeden v ruke," doplnila.

"Dubček sa do Uhrovca vracal. Jeho jediný brat Július padol v Slovenskom národnom povstaní a je tu pochovaný na miestnom cintoríne. Chodieval sem bratovi na hrob, potom neskôr aj rodičom. Aj do tohto domu sa občas vracal. Chodievajú sem aj jeho synovia. Duch, že sa tu Dubček narodil, tu tak stále zostáva," dodala Mikušová.

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka bol pôvodne uhrovskou školou i s učiteľským bytom. Od roku 1965 je národnou kultúrnou pamiatkou.