Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Aliancia Fair-play poukázala na prípady plytvania v zdravotníctve

Na snímke Zuzana Wienk z Aliancie Fair - play. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Podľa aliancie na Slovensku zlyhávajú kontrolné mechanizmy.

Bratislava 17. februára (TASR) - Peniaze v zdravotníctve idú podľa Aliancie Fair-play aj na vysoké platy v distribučnej firme či na drahý materiál tam, kde sú 18-násobne lacnejšie náhrady. Organizácia našla aj ďalšie "plytvanie" v podobe verejného obstarávania, ktoré zvýšilo výrazne ceny. Zistenia dnes zverejnila na blogu Denníka N. Podľa aliancie na Slovensku zlyhávajú kontrolné mechanizmy.

Aliancia poukázala na firmu Operatíva, medicínska spoločnosť. Má mať 18 zamestnancov, ich priemerný príjem má byť 7674 eur mesačne. "Vzhľadom na to, že ide o čisto obchodnú firmu a že podniká v zdravotníctve, pokladáme za neštandardné, ak priemerný plat vo firme je podstatne vyšší ako plat premiéra či prezidenta," povedal analytik aliancie Peter Kunder s tým, že peniaze sa v zdravotníctve delia ťažko pochopiteľným spôsobom.

Aliancia Fair-play tiež upozornila na nákup špeciálneho zdravotníckeho materiálu, keď košické kardiocentrum miesto pôvodne plánovaného "spotrebného" výrobku za 30 eur akceptovalo náhradu za 5418 eur za kus. Tretí prípad sa týka obstarávania bratislavského kardiocentra, kde sa počas súťaže na nákup zdravotníckeho materiálu zodvihla oproti predpokladanej cene o ďalších 47 percent. "Vyčíslené v peniazoch – môžeme hovoriť o plytvaní za vyše 2,4 milióna eur," doplnil Kunder.

Problém má byť v dlhodobom zlyhávaní kontrolných a regulačných mechanizmov zo strany ministerstva zdravotníctva a štátnych orgánov. "Pravdou je, že tieto orgány mali konať už pred rokmi. Stav obchodovania v zdravotníctve je taký, že každý ďalší týždeň bez zmeny prináša pre slovenských pacientov ďalšie straty. Čakanie na voľby a potom na zostavenie novej vlády vyhovuje tým, ktorým zdravotníctvo prináša vysoké zisky. Konať treba hneď, hoci už dávno bolo neskoro," tvrdí Kunder.