Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ALKOHOL ZA VOLANTOM: Počet dopravných nehôd počas Veľkej noci narástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Zvýšenie počtu nehôd a alkoholu za volantom nastalo napriek výraznému zvýšeniu počtu hliadok na cestách. Z 8631 zastavených vodičov bolo zistené použitie alkoholu pri 43, čiže 0,5 percenta.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Výsledky spoločnej preventívnej akcie polície a pivovarníkov sú negatívne. Oproti minulému roku bol zaznamenaný nárast počtu dopravných nehôd, ako aj nehôd pod vplyvom alkoholu. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Zvýšenie počtu nehôd a alkoholu za volantom nastalo napriek výraznému zvýšeniu počtu hliadok na cestách. Z 8631 zastavených vodičov bolo zistené použitie alkoholu pri 43, čiže 0,5 percenta. To je 0,1-percentný nárast oproti minulému roku, spresnila polícia. Podľa jej informácií bol zistený alkohol prevažne u mužov, v trojnásobnej prevahe oproti ženám. Najviac vodičov pod vplyvom alkoholu bolo zastavených v Banskobystrickom kraji.

"O akcii sme informovali v dostatočnom predstihu, výsledky nás preto nemilo prekvapili. Okrem avizovaných preventívnych a osvetových akcií zvýšime aj represívne kontroly - alkohol za volantom je neprípustný," zdôraznil šéf dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ľuboš Rumanovský.

Dopravné nehody medziročne narástli počas veľkonočných sviatkov o 30 percent. Nehôd pod vplyvom alkoholu bolo 23, čo je 53-percentný medziročný nárast počas veľkonočných sviatkov.

"Dúfali sme v ďalší pokles alebo aspoň nezvýšenie nehodovosti pod vplyvom alkoholu. Preto budeme o to intenzívnejšie upozorňovať na riziká zostatkového alkoholu za volantom," hodnotí výsledky preventívnej akcie Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.