Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Alojz Hlina pôjde protestovať do Košíc

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Nezaradeného poslanca trápi bezpečnosť ľudí v určitých oblastiach.

Bratislava 17. augusta (TASR) - O týždeň, v nedeľu 24. augusta, sa bude v Košiciach protestovať. Akciu organizuje nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina. Chce dosiahnuť zlepšenie bezpečnostnej situácie obyvateľstva v oblastiach susediacich so sociálne vylúčenými spoločenstvami. Hlina protest zvolal v reakcii na to, že parlamentný brannobezpečnostný výbor problematiku neriešil.

Predsedu výboru Jaroslava Bašku (Smer-SD) vyzval na zvolanie výboru ešte v júli. Zasadnutie sa nekonalo. Baškovi vtedy Hlina odkázal, že ak výbor k problematike bezpečnosti obyvateľstva vo vybraných oblastiach Slovenska nezvolá a nebude prijaté uznesenie, ktoré pomôže riešiť vzniknutú situáciu, zorganizuje protest.

"Prostredníctvom tajomníka výboru mi Jaroslav Baška odkázal, že výbor nebude, lebo on aj minister vnútra sú v zahraničí. Zaujímavé je, že deň pred tým, ako som výzvu uskutočnil, sa ešte predseda výboru usmieval do kamery pri prezentácii výroby zbraní v Novákoch," zdôraznil pred mesiacom Hlina. Poslanec je preto presvedčený, že Baška aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ignorujú naliehavosť bezpečnostnej situácie v niektorých oblastiach Slovenska.

Alojz Hlina tiež pripomenul, že mimoriadna schôdza brannobezpečnostného výboru k bezpečnostnej situácii v oblasti páchania násilných trestných činov na dôchodcoch je otvorená od februára, pričom Kaliňák na rokovanie už dvakrát neprišiel. "Situácii treba venovať výnimočnú pozornosť, a to aj vzhľadom na tragické udalosti posledných dní," apeloval.

Mimoriadne rokovanie výboru iniciovala opozícia, od ministra Kaliňáka chcela Analýzu bezpečnostnej situácie a návrh opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie v oblasti páchania násilných trestných činov na osobách v dôchodkovom veku.