Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Alojz Hlina navrhuje zmeny v zákone o rodine

Na snímke Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Alojz Hlina chce sťažiť priznávanie otcovstva mužom s deťmi od viacerých žien

Bratislava 1. mája (TASR) - Ak sa za otca dieťaťa vyhlasuje muž, ktorý má alebo mal deti s viac ako dvoma ženami, mal by potrebovať k vyhláseniu rodičov o každom jeho ďalšom otcovstve testy DNA. V novele zákona o rodine to navrhuje poslanec Alojz Hlina (nezaradený). Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

V súčasnosti platí, že ak nie je otcovstvo určené podľa domnienky otcovstva manžela matky, možno ho určiť súhlasným vyhlásením oboch rodičov. V tomto prípade sa za otca považuje muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov. Toto ustanovenie chce Hlina sprísniť v prípade, že otec má deti s viac ako dvoma ženami. Takto by mal byť povinný predložiť matričnému úradu alebo súdu porovnanie profilu DNA tohto dieťaťa s profilom DNA svojej osoby ako otca.

Svoj návrh Hlina vysvetľuje zámerom šetriť prostriedky štátu zamedzením zneužívania tohto inštitútu zo strany nie skutočných otcov, "a to najmä s cieľom získať rôzne štátne sociálne dávky ako napr. pre deti sirotské".

Podrobnosti o testoch DNA má podľa Hlinu ustanoviť Ministerstvo vnútra SR všeobecne záväzným právnym predpisom. Ceny takýchto testov sa pohybujú v desiatkach až v stovkách eur.