Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na ambulanciu treba podľa lekárskej komory takmer 10.000 eur mesačne

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenská lekárska komora preto v aktuálnych rokovaniach so zdravotnými poisťovňami žiada pre ambulancie viac peňazí.

Bratislava 6. júla (TASR) - Ambulanciám lekárov chýbajú podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) na prevádzku mesačne tisíce eur. Komora odhaduje, že na chod ambulancie treba 9900 eur na mesiac. Realitou všeobecných lekárov sú podľa šéfky sekcie pediatrov komory Kataríny Šimovičovej platby od zdravotných poisťovní vo výške 4000 až 4500 eur. SLK preto v aktuálnych rokovaniach so zdravotnými poisťovňami žiada pre ambulancie viac peňazí.

Pri ideálnom financovaní ambulancií by bol plat lekára 2200 eur, sestry 1000 eur a druhej sestry 800 eur. Ďalších 1400 eur by si vyžiadali dane a odvody, 3600 eur bez bližšej špecifikácie by išlo na náklady. Model počíta aj s 900-eurovým ziskom. "Keby sme si dali takéto platy, tak sme skončili," skonštatovala Šimovičová. Postupné 20- až 30-percentné navýšenie zdrojov, ktoré v súčasnosti SLK žiada od poisťovní, je podľa nej asi polovica z toho, čo by ambulancie potrebovali.

Odmeňovanie treba viazať na kvalitu služby, myslí si šéf Health Policy Institute Tomáš Szalay. Výpočet komory označil za marxistické skladanie ceny z nákladov. "Ľudia majú byť odmeňovaní za výsledok práce, nie za pekný úsmev," doplnil.

Nesúhlasí ani s požiadavkou komory na plošné navýšenie platieb pre ambulancie. Poukázal, že takýto systém neodlišuje lepších lekárov od horších a nevedie ani k efektivite. Šéf komory Marian Kollár však, naopak, tvrdí, že lekári sa majú správať najmä medicínsky až potom ekonomicky a platby sa preto nemajú podmieňovať rôznymi požiadavkami napríklad v oblasti predpisovania liekov.

SLK, ktorá zastupuje asi 1900 mandantov, rokuje o zvýšení platieb so zdravotnými poisťovňami od januára. Ich ponuky však považuje Zdravotný výbor SLK za nepostačujúce a súčasný spôsob financovania ambulancií za neudržateľný. Ceny za výkony podľa šéfky zdravotného výboru komory Edity Hlavačkovej nezodpovedajú nákladom, v ambulanciách sa má preto šetriť na platoch lekárov a sestier.

Súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera vypovedali lekári zastúpení SLK v máji zmluvy. K dohode zatiaľ nedošlo, SLK sa nepáčia podmienky Dôvery, ktorá chce časť navýšenia platieb naviazať na meranie kvality. "Chceme, aby sa viac peňazí v ambulanciách odrazilo na lepšej starostlivosti o pacientov, a to v konkrétnych medicínskych ukazovateľoch. Pacienti na to majú právo," uviedol PR špecialista poisťovne Matej Štepianský. Dôvera teraz očakáva od komory jej návrh na meranie kvality zdravotnej starostlivosti.