Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ambulantní poskytovatelia zastavili rokovania so zdravotnou poisťovňou

Na ilustračnej foto VšZP. Foto: TASR - František Iván

ZAP zdôraznil, že rokovania jeho zástupcov a zástupcov VšZP o zmluvných podmienkach od budúceho roka sa v šiesty deň trvania nezmluvného vzťahu zastavili.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Rokovania medzi Zväzom ambulantných poskytovateľov (ZAP) a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) sú v súčasnosti pozastavené. Podľa zväzu z jeho členskej základne nepodpísalo do utorka viac ako 1000 členov zmluvy s VšZP. VšZP tak podľa ZAP nemá už dnes zabezpečenú verejnú minimálnu sieť poskytovateľov vo všetkých špecializačných odboroch. Predstavitelia zväzu to uviedli na tlačovej konferencii v utorok.

ZAP zdôraznil, že rokovania jeho zástupcov a zástupcov VšZP o zmluvných podmienkach od budúceho roka "sa v šiesty deň trvania nezmluvného vzťahu zastavili". Štátna zdravotná poisťovňa vyhlásila, že rokuje s jednotlivými členmi ZAP o možnosti podpísať zmluvy aj "individuálne s tým, že je pripravená každému z nich vysvetliť prínos nových podmienok". VšZP zároveň uzatvára zmluvné kontrakty s novými špecializovanými ambulanciami s dôrazom na kontinuálne zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov.

VšZP robí podľa vlastných vyjadrení "všetko pre to, aby aj od 1. januára mala zabezpečenú verejnú minimálnu sieť v zmysle platnej legislatívy, a deklaruje snahu o stabilizáciu ambulantného sektora". V stanovisku, ktoré štátna zdravotná poisťovňa zaslala TASR, opätovne pripomenula verejný prísľub platný do 31. decembra tohto roka. "Na jeho základe do tohto termínu poisťovňa považuje za svojich zmluvných partnerov aj poskytovateľov zo ZAP, ktorí nepodpísali dodatky k zmluvám," uviedla.

Podľa ZAP od 1. decembra sú všetci poskytovatelia ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ktorým sa 30. novembra skončila platnosť zmlúv vo vzťahu k VšZP, nezmluvnými poskytovateľmi. "Nezmluvný poskytovateľ nemá žiadny zmluvný vzťah s VšZP, ním poskytovaná zdravotná starostlivosť nie je hradená z verejného zdravotného poistenia, preto aj na recepty a laboratórne žiadanky musí v súlade so zákonom uvádzať 'nezmluvný lekár – hradí pacient'," dodali predstavitelia zväzu.

Štátna zdravotná poisťovňa pripomenula, že poistencom "garantuje, že im platbu, ktorú si od nich lekár, člen ZAP, vypýtal, uhradí". Je však potrebné, aby poistenec v ktorejkoľvek pobočke vyplnil tlačivo žiadosti o úhradu zdravotnej starostlivosti u nezmluvného poskytovateľa a priložil k nemu doklad o zaplatení. VšZP uviedla, že vráti poistencovi peniaze za poskytnutú zdravotnú starostlivosť do 30 dní.