Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Americký veľvyslanec ocenil fotografie slovenských študentov

Na snímke Adam H. Sterling. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Americké veľvyslanectvo zorganizovalo odovzdávanie cien pre študentov už štvrtýkrát krátko pred Dňom vďakyvzdania.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling udelil v utorok cenu víťazovi súťaže fotografií, ktoré vyhotovili účastníci amerického vládneho programu Summer Work and Travel Programme.

"Je to výborný spôsob, ako sa mladí Slováci môžu naučiť o USA, ale aj naopak, Američania zas spoznajú Slovensko," povedal americký veľvyslanec na slávnostnom odovzdávaní na margo tohto obľúbeného programu.

V rámci neho uplynulé leto do Spojených štátov vycestovalo za prácou približne 2700 slovenských študentov. Stále tak ide o najobľúbenejší výmenný program USA, uviedol americký tlačový atašé Griffin Rozell.

Spomedzi 100 fotografií prihlásených do súťaže vybrala porota 31, o ktorých mohli hlasovať ľudia na facebookovej stránke amerického veľvyslanectva. Víťazom sa stal Erik Malíček s fotografiou "Polárna žiara mojimi očami", ktorú vyhotovil štyri dni pred návratom na Slovensko v národnom parku na Aljaške.

Študent ekonomiky a medzinárodného manažmentu podnikania na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave pracoval ako pomocná sila v kuchyni v jednom hoteli pri jazere. Spomínaný americký vládny program by odporučil každému slovenskému študentovi. "Človeku sa rozšíria obzory, nájde si priateľov na celý život a získa cenné zážitky," zhodnotil.

Americké veľvyslanectvo zorganizovalo odovzdávanie cien pre študentov už štvrtýkrát krátko pred Dňom vďakyvzdania. Slovenskí študenti, ktorí trávia v USA leto, nemajú príležitosť zažiť tento najväčší a najobľúbenejší tradičný sviatok, pripomenul Sterling. Američania Deň vďakyvzdania oslavujú štvrtý novembrový štvrtok, tento rok 22. novembra.

Na recepcii si tak finalisti fotografickej súťaže mohli pochutnať na tradičnom jedle, ktoré pozostáva z pečeného moriaka, brusnicovej omáčky a sladkých zemiakov.

Americký veľvyslanec tiež na ceremónii pripomenul 100. výročie vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov, ako aj podpis Pittsburskej dohody, ktorá patrí k základným kameňom vzniku niekdajšieho Československa.