Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Amnestia sa na OS Bratislava I vzťahovala na 43 odsúdených

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Sudcovia Okresného súdu Bratislava I dostali k zisteniu splnenia podmienok amnestie spolu 339 spisov.

Bratislava 2. januára (TASR) - Šesť sudcov Okresného súdu Bratislava I rozhodovalo dnes od 9.30 h v bratislavskej väznici o tom, či sú splnené podmienky na udelenie amnestie niektorým odsúdeným. TASR informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Amnestia sa vzťahovala na 43 odsúdených. Piatich odsúdených sa týkala len čiastočne, zostávajú vo výkone ďalších trestov. Pri jednom uznesení podal prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať odvolací Krajský súd v Bratislave. Okresný súd Bratislava I na základe právoplatných uznesení prepustil 37 odsúdených.

Sudcovia a administratíva trestného úseku Okresného súdu Bratislava I, niektorí odvolaní z čerpania riadnych dovoleniek, dnes v Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) Bratislava rozhodovali o uplatnení amnestie, ktorú udelil dnes prezident SR, dodal hovorca Adamčiak.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Sudcovia Okresného súdu Bratislava I dostali k zisteniu splnenia podmienok amnestie spolu 339 spisov. Samotný režim opustenia Ústavu na výkon trestu odňatia slobody amnestovanými je po právoplatnosti rozhodnutia o použití amnestie plne v réžii ÚVV a ÚVTOS.

"Z predložených spisov sudcovia zisťovali splnenie podmienok amnestie a o použití amnestie rozhodovali uznesením," povedal Adamčiak. Voči rozhodnutiu o amnestii je podľa zákona prípustná sťažnosť, preto sú podľa hovorcu vo väznici prítomní aj prokurátori. Prezidentská amnestia bola publikovaná v Zbierke zákonov dnes.