Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mečiarove amnestie nemusia byť premlčané, píše sa v liste O. Dostálovi

Na archívnej snímke expremiér SR Vladimír Mečiar. Foto: TASR/Jakub Kotian

Dostál pripomína, že ešte 29. júna Ústavný súd SR pri rozhodovaní o amnestiách konštatoval, že Vladimír Mečiar pri ich udeľovaní zneužil svoje právomoci.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Udelenie amnestií Vladimírom Mečiarom by napokon nemuselo byť premlčané, ako už skôr rozhodla polícia. Opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS) vo štvrtok na sociálnej sieti zverejnil list z Generálnej prokuratúry (SR), ktorá vyhodnotila uznesenie policajného vyšetrovateľa ako predčasné. O posune v kauze informoval Denník N aj televízia Joj.

"Po preskúmaní vyšetrovacieho spisu Krajského riaditeľstva policajného zboru Generálna prokuratúra SR vyhodnotila uznesenie vyšetrovateľa ako predčasné a vydala záväzný pokyn Krajskej prokuratúre na zrušenie tohto uznesenia a na ďalší postup v trestnom konaní," píše sa v liste.



Dostál pripomína, že ešte 29. júna Ústavný súd SR pri rozhodovaní o amnestiách konštatoval, že Vladimír Mečiar pri ich udeľovaní zneužil svoje právomoci. V júli polícia začala Mečiara vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Následne 10. augusta bola zverejnená informácia, že polícia nebude Mečiara za amnestie stíhať, lebo vec je premlčaná.

Ondrej Dostál v auguste upozornil, že ak boli Mečiarove amnestie trestným činom zneužitia právomoci verejného činiteľa, nemôžu byť premlčané, lebo podľa ústavného zákona, ktorý umožnil zrušenie jeho amnestií, sa nielen zrušili všetky zákonné prekážky pre stíhanie amnestovaných činov, ale zároveň sa trvanie týchto zákonných prekážok nezapočítava do premlčacích lehôt. V polovici augusta potom Dostál oslovil generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a požiadal ho, aby uvedené rozhodnutie polície preveril. Výsledkom tohto procesu je spomínaný list.

Portál tvnoviny.sk 10. augusta informoval, že expremiéra Vladimíra Mečiara nebudú stíhať za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. "Vec bola odložená z dôvodu premlčania," uviedla vtedy pre portál Lucia Mihalíková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.