Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Odsúdení z ďalších troch korupčných káuz dostali amnestiu

Ilustračné foto Foto: TASR

Odsúdeným sa po amnestii, ktorú pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky vyhlásil prezident Ivan Gašparovič, podmienečné tresty odpúšťajú a zahladia.

Bratislava 5. marca (TASR) - Prezidentská amnestia sa týka aj odsúdených v ďalších troch korupčných kauzách.

Ide o prípad Štefana Maliňáka z ministerstva práce, v ktorom sa za peniaze mali dostať zmeny do zákona o dôchodkovom sporení, Jána Balaja z kauzy kupovania zákaziek na ministerstve obrany, a bývalého okresného prokurátora v Považskej Bystrici Tibora Abaffyho. O ich účasti na amnestii rozhodol Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

"Všetci uvedení boli amnestovaní," potvrdila pre TASR hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Odsúdeným sa po amnestii, ktorú pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky vyhlásil prezident Ivan Gašparovič, podmienečné tresty odpúšťajú a zahladia. Špecializovaný súd ešte v januári amnestoval Jaroslava Šuščáka z kauzy bývalého starostu bratislavskej Rače Pavla Bielika. Šuščáka odsúdili za nepriamu korupciu. Vo februári súd v Nových Zámkoch rozhodol o amnestii pre bývalú sudkyňu Evu Koczanovú, ktorú odsúdili za vydávanie nezákonných rozhodnutí. Tento prípad údajne súvisel s podvodnými reštitúciami po šľachticoch z okolia Levíc.

Bývalého zamestnanca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Štefana Maliňáka odsúdili na dva roky väzenia s podmienečným odkladom na štyri roky, dostal na štyri roky zákaz pracovať v štátnej správe a peňažný trest 3000 eur. Peniaze mu podľa Kudjákovej nevrátia, pretože na peňažné tresty sa amnestia nevzťahuje. Podľa obžaloby poskytol generálnej riaditeľke na ministerstve, ktorá mala na starosti legislatívu, darčekový poukaz v Grand Hoteli Kempinski vo Vysokých Tatrách a prisľúbil úplatok 20.000 eur za zmeny v novele zákona o starobnom a dôchodkovom sporení.

Za úplatky vo výške 42.500 eur, za ktoré mal dostať zákazky z ministerstva obrany v desaťnásobne vyššej hodnote, dostal Ján Balaj trest 20 mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na 30 mesiacov a peňažný trest 15.000 eur. Obvinený sa na tom dohodol s prokurátorom a túto dohodu o vine a treste potvrdil špecializovaný súd v novembri 2011. Obvinený Balaj mal dávať od začiatku roka 2009 do augusta 2010 úplatky podnikateľovi Miroslavovi D. za to, že bude víťazom verejných obstarávaní v rezorte obrany.

Bývalého okresného prokurátora v Považskej Bystrici Tibora Abaffyho potrestali za nepriamu korupciu a zneužívanie právomocí verejného činiteľa na podmienečný jednoročný trest odňatia slobody so skúšobňou dobou v trvaní troch rokov. Súd uznal Abaffyho za vinného z toho, že si od spoluobžalovaného Daniela Rosinu nechal zaplatiť 600 eur a za to mal u sudcu vybaviť doručenie trestného rozkazu Rosinovi bez toho, aby bola prezradená jeho adresa v zahraničí. Abaffy bol podľa pezinského súdu vinný aj za to, že si nechal sľúbiť tretinu zo 40.000 korún za to, že bude ovplyvňovať bývalého primátora Považskej Bystrice Miroslava Adameho, aby sa mesto vzdalo predkupného práva na bývalý hotel Manín. Bývalý okresný prokurátor si mal tiež bez zákonného dôvodu zadovážiť priestupkový spis, vyhotoviť z niektorých dokumentov fotokópie a poskytnúť ich neoprávnenej osobe.