Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ANALYTICI: Pri novej vláde bude relevantné to, čo sa dostane do praxe

Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka na brífingu počas rokovania trojčlenných delegácii strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť na Úrade vlády SR v Bratislave 15. marca 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Pri prioritách tvoriacej sa vlády ešte nie je podľa analytikov veľmi čo hodnotiť. Relevantné bude totiž to, čo sa dostane do praxe.

Bratislava 16. marca (TASR) - Pri prioritách tvoriacej sa vlády ešte nie je podľa analytikov veľmi čo hodnotiť. Relevantné bude totiž to, čo sa dostane do praxe.

Napríklad aj záväzok vyrovnaného rozpočtu bol podľa makroekonóma VÚB banky Andreja Aradyho nedávno schválený na rok 2018 a teraz sa ciele menia, odsúva sa na rok 2020. "Ak by to bola aktuálna cena za trvalé zlepšenie podnikateľského prostredia pre podniky, ktoré produkujú pracovné miesta a rast ekonomiky, bol by tento odsun akceptovateľný," zhodnotil.

Čistá bilancia opatrení, na ktorých sa vláda dohodla, je ale podľa neho pre podnikateľov otázna. Napríklad zníženie daňového zaťaženia je podľa Aradyho kompenzované zvýšením nákladov práce cez zvýšenie minimálnej mzdy.

V programe mu pritom chýbajú dlhodobé riešenia ekonomického dopadu demografických zmien. Slovensko bude totiž v nasledujúcich rokoch čeliť jednej z najdramatickejších zmien v celej Európe. "Obyvateľstvo výrazne zostarne, menej ľudí bude do dôchodkového systému prispievať, viacej ľudí by z neho malo poberať," opísal Arady. Ohlásené opatrenia hovoria napríklad o možnosti programového výberu z druhého piliera, nie však o navýšení pomeru v jeho prospech, pričom dnes je utláčaný podľa neho do budúcnosti neudržateľným štátnym pilierom.

Podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martina Vlachynského sa v prioritách vznikajúcej vlády zjavilo aj niekoľko svetlých bodov. Napríklad znižovanie daní či rušenie daňových licencií, čiže dane zo straty. "No v tomto momente tomu chýbajú ako ambície, čiže prečo nie razantnejšie zníženia a prečo nie skôr, tak aj hlbší obsah," myslí si.

Preto sa podľa neho ešte len uvidí, či sa to v ďalších krokoch podarí naplniť. "Napríklad v boji s byrokraciou by podnikateľskému prostrediu pomohli systémové opatrenia, ako napríklad povinnosť zrušiť jednu existujúcu reguláciu pri zavedení novej," opísal Vlachynský.

V prioritách tvoriacej sa vlády podľa neho ostali aj niektoré negatíva z minulosti. "Napríklad zvyšovanie minimálnej mzdy bude ďalej roztvárať nožnice príležitostí medzi nezamestnanými a zvyškom populácie," dodal. Za vyslovený ekonomický nezmysel považuje napríklad zavedenie národného leteckého prepravcu.

Programové priority vznikajúcej vlády podpísali v utorok (15.3.) strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť. Dohodli sa napríklad na tom, že sa zníži daň z príjmov právnických osôb na 21 %, od 1. 1. 2018 by sa mali zrušiť daňové licencie a vyrovnaný rozpočet by mala krajina dosiahnuť v roku 2020.

Nová vláda by chcela tiež zvýšiť limity na uplatňovanie paušálnych výdavkov pre živnostníkov a znižovať administratívnu záťaž pri podnikaní. Zároveň chce primerane zvyšovať minimálnu mzdu či presadzovať adresné sociálne opatrenia a valorizovať dôchodky.