Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Extrémne horúčavy nepoľavujú a trápia ľudí aj zvieratá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Trenčianskom, Košickom a Prešovskom kraji sa teploty už od 13. hodiny môžu vyšplhať do výšok, ktoré predstavujú pre ľudí potenciálne nebezpečenstvo.

Bratislava 31. júla (TASR) – Na takmer celom území Slovenska treba v utorok počítať s vysokými teplotami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Tie predbežne platia od 13. do 17. hodiny.

V Trenčianskom, Košickom a Prešovskom kraji sa teploty už od 13. hodiny môžu vyšplhať do výšok, ktoré predstavujú pre ľudí potenciálne nebezpečenstvo.

Pre Bratislavský, Banskobystrický, Nitriansky a Prešovský kraj vydali meteorológovia zo SHMÚ výstrahu druhého stupňa od 14. hodiny. "Takýto jav predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varujú meteorológovia.

Starší pán si užívajú teplé letné počasie na obľúbenom mieste na rieke Hornád pri Košiciach 30. júla 2018.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Analytik: Horúčavy majú vplyv aj na plodiny či chov hospodárskych zvierat

Súčasné horúčavy majú vplyv aj na poľnohospodárske plodiny či chov hospodárskych zvierat. Uviedla to Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho, družstva (SFD) v súvislosti s teplotami prevyšujúcimi hranicu 30 stupňov Celzia.

"V tomto období majú vysoké teploty vplyv najmä na cukrovú repu, kukuricu a sóju. V prípade cukrovej repy sa jedná o riziko zavädnutia listov a zníženie cukornatosti. Úroda cukrovej repy tak môže byť nižšia až o 15 až 30 %," priblížila.

V prípade kukurice podľa Sadovskej hrozí zníženie hmotnosti zrna a úroda môže byť nižšia o 10 až 30 %. V prípade sóje môže prísť vplyvom vysokých teplôt k zavädnutiu listov, zníženiu počtu a hmotnosti semien v strukoch a úroda môže byť v konečnom dôsledku nižšia o 15 až 40 %.

"V prípade ovocia a zeleniny je tomu trochu inak. Ovocné stromy pestované vo veľkom sú väčšinou pod závlahou. Väčšina plodov je už dávno nasadených, nepredpokladá sa zásadné zníženie úrod. V prípade zeleniny platí to isté, väčšina druhov je pod závlahou, respektíve v skleníkoch. Extrémne teploty ale môžu spôsobiť urýchlené zavädnutie v počas jedného dňa. Ochranou je čiastočne zatienenie a dostatok závlahovej vody, a to vo večerných hodinách, prípadne v skorých ranných hodinách," poznamenala.

Vysoké teploty budú pokračovať aj v prvý augustový deň.
Foto: SHMÚ

Vysoké teploty majú podľa nej vplyv aj na hospodárske zvieratá. "Pre dojnice je kritickou teplotou vo všeobecnosti 24 až 27 stupňov Celzia. Nad touto hranicou sa znižuje príjem krmiva, mliečna produkcia, ale aj reprodukčné schopnosti dojníc. Zníženie dojivosti počas letných horúčav môže mať veľký ekonomický dosah. Produkcia mlieka môže byť totiž nižšia až o 10 až 20 %," upozornila.

V chove vysoko úžitkových dojníc je podľa Sadovskej horná kritická teplota, napríklad pre holštajnské plemeno už 21 stupňov Celzia. Organizmus reaguje znížením spotreby krmiva, čo vedie k nižšej dojivosti.

Horúčavy a nedostatok zrážok v týchto dňoch vysušujú pôdu až natoľko, že praská. Bratislava. 31. júla 2018.
Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zdôraznila, že tepelný stres spôsobuje aj zhoršenie reprodukcie hovädzieho dobytka. Pri vysokých teplotách je potrebné otvoriť všetky okná a hrebeňovú štrbinu. Pri dlhšom pôsobení vysokých teplôt to ale nemusí stačiť. Pokiaľ príde k vyrovnaniu vonkajších a vnútorných teplôt, prestáva byť systém prirodzeného vetrania účinný. Potom sa musia použiť ďalšie spôsoby vetrania, najmä nútená ventilácia.

"Ďalšie a najúčinnejšie metódy ochrany proti vysokým teplotám sú založené na evaporácii (odparovaní). Evaporačné ochladzovanie rozdeľujeme na ochladzovanie vzduchu (ľahká hmla – je rozptýlená vo vzduchu) a na priame ochladzovanie tela zvierat (ťažká hmla). Samozrejmosťou musí byť optimálne napájanie zvierat, a to najlepšie vodou s teplotou do 10 stupňov Celzia," podčiarkla.

Pre ošípané sa podľa analytičky SFD za kritické teploty považujú teploty 26 stupňov Celzia a vyššie. "So zvyšovaním teploty ošípané postupne znižujú príjem krmiva a následne aj rýchlosť rastu. Takisto, ako aj v chove dojníc, aj v chove ošípaných je potrebné zabezpečiť vetranie a ochladzovanie zvierat," dodala Sadovská.



Bratislava reaguje na vlnu horúčav viacerými opatreniami

V centre hlavného mesta ponúknu osvieženie cisterny s pitnou vodou, komunikácie sa budú polievať častejšie, na mestských kúpaliskách predĺžia otváracie hodiny. Bratislavská radnica prijíma opatrenia v súvislosti s mimoriadne horúcim počasím týchto dní.

Cisterny s pitnou vodou budú od utorka na Hlavnom námestí a na Poštovej ulici. "K dispozícii budú na Hlavnom námestí od 11.00 do 17.00 h a na Poštovej ulici v čase od 10.00 do 16.00 h," informovala hovorkyňa mesta Zuzana Onufer. Uviedla tiež, že počas najbližších dní bude mesto vo väčšej miere kropiť rozpálené cesty v centre, aby znížilo prašnosť a schladilo vozovky i ovzdušie.

Niektoré mestské kúpaliská, ktoré majú otvorené do 19.00 h, predĺžia otváracie hodiny. Od stredy 1.8. do utorka 7.8. budú kúpaliská Lamač, Rača a Krasňany zatvárať až o 20.00 h.

Onufer pripomenula, že v meste tiež fungujú rozprašovače vodnej hmly, ktoré sú v najfrekventovanejších lokalitách. Osvieženie ponúkajú na Hviezdoslavovom námestí, Hlavnom námestí, pred Starou tržnicou na Námestí SNP, v Medickej záhrade a na Námestí slobody. Od tohto roku sú rozprašovače aj na Námestí Martina Benku, na Dulovom námestí a v ružinovskom parku.

V Handlovej začali v súvislosti s vysokými teplotami s polievaním ulíc

V Handlovej začali v utorok s polievaním miestnych komunikácií. Teploty, ktoré majú počas dňa dosiahnuť 33 stupňov Celzia, pozastavili aj druhú kosbu verejnej zelene v meste, informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.

Deti sa hrajú vo fontáne počas horúčav na námestí v Debrecíne 31. júla 2018.
Foto: TASR/AP

Miestne komunikácie budú v Handlovej polievať vodou do štvrtka 2. augusta v prípade pretrvávania vysokých teplôt a pri vyhlásení výstrahy pred vysokými teplotami Slovenským hydrometeorologickým ústavom. "Polievacie vozidlo spoločnosti Hater - Handlová, spol. s r. o., môžu Handlovčania stretnúť v centre, ale aj na asfaltových cestách v odľahlejších kútoch mesta. Vozidlo, ktoré priebežne zvlhčuje prostredie a zároveň znižuje teplotu ovzdušia, môžu vidieť na komunikáciách v dopoludňajších i popoludňajších hodinách," priblížila Paulínyová.

V utorok začalo vozidlo podľa nej polievať miestne komunikácie už dopoludnia, nasledujúce dni začne o 9.00 h a skončí pravdepodobne do 17.00 h. "Auto najazdí jedným okruhom v meste 12 kilometrov, čo mu priemerne trvá približne dve hodiny, a za tento okruh minie štyri kubické metre vody. V priemere vykoná štyri až päť okruhov za deň," ozrejmila.

Výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami tiež od utorka do štvrtka 2. augusta pozastavila práce koscov na druhej kosbe verejnej zelene v meste, a to pre dodržanie bezpečnosti pri práci. "Kosba bude pravdepodobne pokračovať v piatok 3. augusta, v prípade, že budú vysoké teploty pretrvávať, kosbu v meste nebudú pracovníci realizovať. O jej opätovnom spustení budú mesto a správca zelene informovať," dodala hovorkyňa Handlovej.

Mesto v súvislosti s tropickými teplotami tiež odporúča, aby obyvatelia, hlavne tí v staršom veku, nevychádzali na priame slnko, zdržiavali sa skôr doma a dodržiavali pitný režim.

Úpravu stránkových hodín mestského úradu pre vysoké teploty zatiaľ samospráva neplánuje.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Mesto Trnava cesty v horúčavách nepolieva, musí hospodáriť s vodou

Trnavčania sa v letných horúčavách môžu v centre mesta schladiť pod vodnými ochladzovačmi, ktoré v tomto roku opäť mesto inštalovalo na Hlavnej ulici. K dispozícii majú aj štyri pitné fontánky. Vzduch osviežia tiež veľké fontány pred radnicou a pri Kostole sv. Heleny, v širšom centre je obľúbený vodomet pred Trnavskou univerzitou. Od zavlažovania ciest či chodníkov kropiacimi autami mesto upustilo.

"Ide o príliš krátkodobé riešenie, ktoré pri rozpálených komunikáciách prináša niekoľkominútové zlepšenie, no rýchle odparenie vody zároveň zvyšuje sparno. Vzhľadom na niekoľkoročné nízke celoročné zrážky v Trnave je potrebné pristupovať i k existujúcim zdrojom vlahy efektívne," informoval TASR hovorca radnice Pavol Tomašovič. Aj preto sú, ako dodal, pre samosprávu dôležité opatrenia z hľadiska širšej perspektívy.

"Z tohto dôvodu sme skôr zintenzívnili polievanie mladých stromov a snažíme sa v rámci rekonštrukcií väčších celkov vytvárať dlhodobé a efektívne riešenia formou závlah," uviedol. Sparno v rovinatej Trnave znásobuje skutočnosť, že v meste a blízkom okolí sa nenachádzajú ani kopce, ani žiadny väčší vodný tok okrem potoka Trnávka. K dispozícii sú tri kúpaliská, dve z toho v správe mesta. Podľa Tomašoviča v tropických dňoch zatiaľ nepripravujú mimoriadne predĺženie ich otváracích hodín. Kúpalisko Castiglione na sídlisku Družba má otvorené do 20. hodiny a prírodné kúpalisko v Kamennom mlyne od augusta denne do 19. hodiny. Akvapark súkromnej spoločnosti poskytuje možnosť osvieženia do 21. hodiny.

Situáciu mesto priebežne podľa Tomašoviča monitoruje a vyhodnocujú sa efektívne možnosti pre zmiernenie negatívnych dosahov.

Českí meteorológovia rozšírili varovanie pred vysokými teplotami a vznikom požiarov

Českí meteorológovia rozšírili v utorok výstrahu pred veľmi vysokými teplotami na väčšinu republiky. Popoludňajšie maximá budú minimálne do štvrtka stúpať nad 34 stupňov Celzia. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Varovanie pred veľmi vysokými teplotami momentálne neplatí len na Vysočine, v Ústeckom, Juhočeskom, Zlínskom a Moravskosliezskom kraji.

Na zvyšku územia ČR v polohách do 600 metrov nad morom platí druhý stupeň varovania. Výstraha pred vysokými teplotami je platná pre celú Českú republiku.


Meteorológovia takisto rozšírili výstrahu pred nebezpečenstvom vzniku požiarov. Zakladať v prírode oheň sa dôrazne neodporúča v nielen v severozápadných Čechách, ale už ani v stredných a východných Čechách a tiež na juhu Moravy.

Navyše meteorológovia predpokladajú, že v nasledujúcich dňoch sa bude s ohľadom na vývoj počasia toto varovanie ďalej rozširovať.

Čiastočnú zmenu môžu priniesť búrky, ktoré by sa podľa meteorológov mali najmä v Čechách objavovať vo štvrtok (2. augusta), dodali Novinky.cz.

Počasie v Česku - podobne ako v ďalších krajinách strednej Európy - charakterizovali aj v pondelok, teda v predposledný júlový deň roka 2018, mimoriadne vysoké, avšak nie rekordné teploty. Ortuť teplomerov sa v ČR vyšplhala najvyššie v Řeži v Stredočeskom kraji, kde namerali 36,2 stupňa Celzia.

Českí meteorológovia v pondelok tiež upozornili, že veľmi teplé počasie na starom kontinente ešte potrvá pomerne dlhý čas.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. v spolupráci s mestom Košice sprístupnili v centre mesta na Hlavnej ulici vodný bar. Osviežiť zdarma sa v ňom môžu Košičania, ale aj turisti a návštevníci mesta chladenou vodou z vodovodu, ochutenú citrónom a bylinkami. Košice, 31. júla 2018.
Foto: TASR - František Iván

V centre Košíc pribudol vodný bar

Vodný bar na Hlavnej ulici pri Immaculate v Košiciach má pomôcť osviežiť sa počas horúcich dní. Napiť sa čistej pitnej vody z vodovodu, ochutenej citrónom či bylinkami, možno zadarmo v čase od 10.00 h do 17.00 h.

Ako informovala Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS), a. s., vodný bar sa bude tento rok realizovať vždy počas pracovných dní, pokiaľ teploty v meste vystúpia nad 30 stupňov Celzia, a to za predpokladu, že počasie bude priaznivé, teda bez extrémne silného vetra či búrok.



„V prípade náhlej zmeny poveternostných podmienok si organizátori vyhradzujú právo ukončiť vodný bar aj pred 17.00 h, aby bola zaistená bezpečnosť pracovníkov vodného baru, ako aj verejnosti v okolí,“ dodala VVS, ktorá vodný bar v spolupráci s mestom Košice zabezpečila.

V uplynulých horúcich dňoch stúpol predaj ventilátorov v Maďarsku na desaťnásobok

Predaj ventilátorov stúpol v Maďarsku v uplynulých horúcich dňoch na desaťnásobok, informoval v utorok server mediapiac.hu s odvolaním sa na údaje internetového obchodu Extreme Digital.

Počet predaných klimatizačných zariadení sa v týchto dňoch zdvojnásobil oproti priemerným dňom. Častejšie sa predávajú aj chladničky, pretože kompresory starších typov v horúcich dňoch dostanú viac zabrať a ľahko sa pokazia.

Server pripomína, že Maďarská meteorologická služba (OMSZ) vydala varovanie pred horúčavami aj na utorok, pričom vysoké teploty by mali pokračovať aj vo zvyšných dňoch tohto týždňa. Prvý stupeň výstrahy platí pre celé územie krajiny, s výnimkou Peštianskej, Rábsko-mošonsko-šopronskej a Komárom-ostrihomskej župy, kde vyhlásili druhý stupeň varovania.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

V Budapešti v horúčave polievajú ulice, kúpaliská sú otvorené dlhšie

Magistrát Budapešti sa na pokyn starostu Istvána Tarlósa snaží viacerými opatreniami zmierniť horúčavy týchto dní. Podľa utorňajších informácií internetového vydania denníka Magyar Idők technické služby hlavného mesta nasadili 20 cisternových vozidiel, ktoré polievajú budapeštianske ulice.

Autá cez deň polievajú ulice sídlisk a ďalších husto obývaných častí mesta, v noci zase ochladzujú hlavné dopravné ťahy. Na objednávku budapeštianskeho dopravného podniku BKV polievajú aj električkové koľajnice.

Kúpaliská prevádzkované mestským podnikom Budapest Gyógyfürdői és Hévízei v čase horúčav zostávajú otvorené o hodinu dlhšie. Od pondelka v nich zabezpečujú fungovanie automatov na pitnú vodu, z ktorých si rekreanti môžu bezplatne zobrať minerálnu vodu.

Balenú pitnú vodu rozdávajú vodárne hlavného mesta v čase od 10.00 h do 18.00 h na frekventovanom Námestí Ferenca Deáka, pričom vodu dostanú aj cestujúci na najväčších železničných staniciach Budapešti i iných väčších miest krajiny.

Rezort ľudských zdrojov vydal v nedeľu napoludnie červenú výstrahu pre horúčavy pre celé územie Maďarska. Na základe nej zaviedli opatrenia aj v iných mestách Maďarska. Opatrenia sa týkajú aj sociálnych zariadení, ktoré sú povinné v čase výstrahy venovať pozornosť aj bezdomovcom.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

V Košiciach a okolí vyhlásili zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Košiciach opäť vyhlásilo zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru na pozemkoch s porastom a na lesných pozemkoch v územnom obvode okresov Košice I až IV a Košice – okolie. Platiť bude od stredy 1. augusta od 6.00 h až do odvolania.

Počas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Na pozemkoch s porastom a lesných pozemkoch sa zakazuje fajčiť a používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde hrozí nebezpečenstvo jeho šírenia, ako aj spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve.

Vlastníci, správcovia, užívatelia alebo obhospodarovatelia lesov a lesných pozemkov sú v súvislosti s ochranou lesa pred požiarom povinní zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť, predovšetkým v dňoch pracovného pokoja a v mimopracovnom čase podľa vypracovaného časového harmonogramu.

V tomto roku ide už o druhé vyhlásenie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru na pozemkoch s porastom a na lesných pozemkoch v uvedených územných obvodoch. Po prvý raz ho OR HaZZ vyhlásilo 15. júna a odvolalo 26. júna.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

V Nemecku zažívajú najteplejší deň roka, v Bernburgu bolo 39,3 stupňa

V Nemecku sa v utorok popoludní otriasa v základoch historický teplotný rekord. Ortuť teplomerov sa v Bernburgu v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko vyšplhala už na 39,3 stupňa Celzia, čo je najvyššia tohtoročná hodnota nameraná na území Nemecka.

Najteplejšou lokalitou v spolkovej krajine Sasko bola v utorok Jena s 38 stupňami Celzia. Rekordné hodnoty sa očakávali aj v Durínsku a v Bavorsku by teplotné maximum malo dosiahnuť asi 36 stupňov Celzia.

Historický teplotný rekord v Nemecku má hodnotu 40,3 stupňa Celzia a spája sa s Kitzingenom v spolkovej krajine Bavorsko, kde takúto teplotu namerali v roku 2015 hneď dvakrát, a to 5. júla i 7. augusta.

Nemeckí meteorológovia, ktorí avizovali, že utorok môže byť najteplejším dňom roka, upozornili, že vysoké letné teploty budú pokračovať aj v auguste. Ôsmy mesiac sa v stredu začne príchodom búrkového frontu, ktorý sa cez krajinu presunie od juhozápadu smerom na severovýchod. Lokálne ho môžu sprevádzať intenzívne zrážky, prudký nárazový vietor, ba aj krupobitie. Napriek tomu by sa maximálne denné teploty mali pohybovať v rozmedzí 32-39 stupňov Celzia, na severozápade krajiny 23-32 stupňov Celzia. Hrozba búrok sa však s blížiacim sa víkendom zmenší.

Informácie prinieslo internetové vydanie denníka Bild, ako aj Bavorský rozhlas (BR) a Stredonemecký rozhlas (MDR).

Z Nemecka hlásia aj naďalej problémy s udržaním kvality povrchu diaľnic, s hrozbou baktérií pri kúpaní v Baltskom mori, či s poruchami na železničných tratiach i tratiach MHD spôsobenými priamo či nepriamo horúčavami. Niektoré tamojšie jadrové elektrárne produkujú aktuálne menej elektrickej energie. Ďalšími nielen potenciálnymi hrozbami sú lesné požiare, masový úhyn rýb v riečnych tokoch, narušenie plynulosti dopravy, či nebezpečenstvá, ktoré číhajú na seniorov, chorých alebo deti v prípade dlhšieho pobytu na slnku ale aj pri kúpaní.

Policajné psy v Zürichu nosia počas horúčav topánky


Policajné psy vo švajčiarskom Zürichu nosia počas horúčav topánky, ktoré im chránia labky pred spálením od horúceho asfaltu. S odvolaním sa na vyhlásenie tamojšej polície o tom v utorok informovala agentúra DPA.

Teploty v Zürichu by v priebehu tohto týždňa nemali klesnúť pod 30 stupňov Celzia. Zürišskí policajní psovodi preto majiteľov psov varujú pred rozhorúčenými chodníkmi, ktorých teplota v aktuálnom počasí dosahuje najmenej 50 stupňov Celzia.





Tamojšia polícia na sociálnych sieťach radí, že ak sa zdá chodník prihorúci na dotyk ľudskej ruky aj po piatich sekundách, bude príliš teplý aj pre psie labky. Väčšie psy by preto mali nosiť topánky, zatiaľ čo tie malé môžu ich majitelia niesť, odporúča ďalej.

Hovorkyňa zürišskej polície pre DPA uviedla, že miestne policajné psy sú na nosenie topánok zvyknuté. Okrem letných horúčav si ich obúvajú aj pri iných príležitostiach, napríklad, aby nepoškriabali poťahy auta pri hľadaní drog či v prípadoch, kedy by sa mohli poraniť o rozbité sklo.

Koňom a kočišom v Salzburgu doprajú pre horúčavy deň voľna


Návštevníci Salzburgu sa budú musieť v stredu zaobísť bez tradičnej jazdy fiakrom historickým centrom tohto rakúskeho mesta. Vzhľadom na prognózu meteorológov dostanú totiž kočiši a kone voľno, informoval v utorok verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF odvolávajúc sa na dohodu tamojšieho magistrátu s prevádzkovateľmi fiakrov.

Podľa platnej úpravy by tento krok mal opodstatnenie pri prekročení hranice 35 stupňov Celzia. K tomu v stredu zrejme nedôjde, avšak napriek tomu vedenie mesta a prevádzkovatelia doprajú kočišom i koňom uprostred mimoriadne horúceho leta aspoň deň voľna.

Výnimku budú predstavovať už objednané jazdy k dejiskám podujatí Salzburských slávností alebo pri príležitosti sobášov.

Tabuľky teplotných rekordov sa budú prepisovať zrejme aj v Česku


Ortuť teplomerov sa v posledný júlový deň roka 2018 vyšplhala v Tepliciach i Děčíne, ale aj v stredočeskej Řeži do okolia 37 stupňov Celzia, takže českí meteorológovia budú zrejme na konci dňa robiť zmeny v tabuľkách teplotných rekordov.

Vlna extrémnych horúčav postihla celé Česko, aj keď napríklad o Sliezsku to platí iba relatívne, pretože teploty tam dosiahli "iba" okolo 30 stupňov Celzia.

Informovali o tom tamojšie elektronické a internetové médiá.

Hovorca Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák pre internetový server iDNES.cz avizoval, že tropické počasie zatiaľ neustúpi a že v nasledujúcich dňoch treba rátať s podobnými teplotnými hodnotami, napríklad na Morave vo štvrtok až s 36 stupňami Celzia. Táto fáza roka je však podľa hovorcu obvykle najteplejšou v roku, vlani namerali najvyššiu teplotu v ČR 3. augusta v Strážnici (38,3 stupňa Celzia).

V Česku platí naďalej výstraha pred mimoriadne vysokými teplotami.

Najchladnejšími lokalitami Česka boli v utorok Jizerka, kde namerali v skorých ranných hodinách 4,6 stupňa Celzia, respektíve Kvilda na Šumave s piatimi stupňami Celzia.

Mierne ochladenie možno v ČR očakávať na sklonku týždňa.

V Rakúsku po prvý raz padlo 36 stupňov Celzia, namerali ich v Innsbrucku


Po prvý raz v priebehu leta 2018 namerali v utorok 36 stupňov Celzia aj v Rakúsku. Stalo sa tak v metropole spolkovej krajiny Tirolsko - v Innsbrucku.

O sedem desatín stupňa menej zaznamenali v Bludenzi v spolkovej krajine Vorarlbersko, 35,1 stupňa Celzia namerali v obci Bad Deutsch-Altenburg v dolnorakúskom okrese Bruck an der Leitha.

Informovala o tom tlačová agentúra APA s odvolaním sa na meteorológov. Podľa ich informácií namerali v centre Viedne v utorok 34 stupňov Celzia, v St.Pöltene 34,2 a v Linzi 34,6 stupňa Celzia.

Aj v Rakúsku očakávajú v ďalších dňoch pokračovanie vlny horúčav, ktoré v prípade prekročenia hranice 35 stupňov môže viesť aj k problémom v prípade remeselníkov a robotníkov, ktorí pracujú na slnku.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Dušan Hein


Teplotné rekordy padli v Česku napokon iba na zlomku meracích staníc


Praha 31. júla (TASR) - Aj keď vo viacerých lokalitách Česka namerali v utorok teploty prevyšujúce hranicu 37 stupňov Celzia, rekordné tabuľky sa podľa Českého hydrometeorologického ústavu budú prepisovať napokon iba v prípade zlomku tamojších meracích staníc. Príčinou je fakt, že leto v roku 1994 prinieslo v tento deň teploty až nad hranicou 38 stupňov Celzia, ktoré neboli tentoraz prekonané.

Aj tak však napríklad v stredočeskej Řeži namerali 37.6 stupňa Celzia, čo tejto lokalite zabezpečilo v utorok punc najteplejšieho miesta na území ČR.

Iba o čosi nižšie sa ortuť teplomerov zastavila v Tuhani v okolí Mělníka (37,3 stupňa Celzia), v Ústí nad Labem-Vaňove (37,2), v Děčíne (37,0) a Plzni-Bolevci (37,0).

Nové rekordy zaznamenali okrem iného v meste Příbram (35,0 stupňa Celzia), kde doteraz platný rekord o hodnote 32,6 stupňa Celzia pochádzal z roku 1887, ale aj napríklad v Chebe, Tepliciach, či Přibyslavi.

I v stredu bude podľa českých meteorológov v krajine podobne teplé počasie.