Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Analytik: Ozdravný plán poisťovne VšZP môžu pocítiť aj pacienti

Ilustračné foto VsZP. Foto: TASR - František Iván

Ale nejaká forma ťarchy by mala spočinúť aj na pleciach väčšiny politikov, ktorí populisticky a nezodpovedne presadzujú zdrojmi nekryté zvyšovanie výdavkov v zdravotníctve, tvrdí Dušan Zachar.

Bratislava 27. februára (TASR) - Zdravotnícky analytik nevylučuje, že ozdravný plán štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) pocítia nakoniec aj pacienti. "Je totižto málo pravdepodobné, že celú ťarchu úspor budú na svojich pleciach schopné a ochotné niesť subjekty podnikajúce v zdravotníctve, či už sú to lekári, nemocnice, dodávatelia pomôcok, farmafirmy, laboratóriá, vo forme nižších marží a ziskov," zhodnotil pre TASR Dušan Zachar z INEKO.

Šetrenie vo VšZP sa podľa jeho slov síce môže komunikovať ako niečo, čo nebude mať dosah na pacientov, považuje to však za málo pravdepodobné. "Potom by celú ťarchu úspor musel niesť na sebe niekto iný. A napokon, ak štát VšZP pomôže finančne, tak aj to bude mať dosah na pacientov - daňových poplatníkov. Ale nejaká forma ťarchy by mala spočinúť aj na pleciach väčšiny politikov, ktorí populisticky a nezodpovedne presadzujú zdrojmi nekryté zvyšovanie výdavkov v zdravotníctve. Oni sú hlavnou príčinou zlej situácie, ktorej musí teraz nové vedenie VšZP čeliť," skonštatoval Zachar.

Myslí si, že ozdravný plán mal byť ambicióznejší, takto podľa neho hrozí, že na straty VšZP sa poskladajú občania. Tvrdí, že pokým však úsporné opatrenia VšZP nedosiahnu svoj maximálny potenciál, čomu tak zatiaľ nie je, nemalo by sa uvažovať o pomoci poisťovni zo strany štátu. "Príliš rýchla a vysoká štátna pomoc by do budúcnosti vyslala negatívny signál, že v štátnom zdravotníctve sa zle hospodáriť a nešetriť oplatí," varoval.

Zachar v súčasnosti nevie odhadnúť, či sa podarí VšZP zrealizovať všetky plány. "Avšak úsporné opatrenia sú prevažne koncipované tak, aby sa dali na papieri relatívne ľahko splniť, lebo v opačnom prípade by od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) hrozila nútená správa. Myslím si, že VšZP počíta s určitosťou aj s nejakou formou pomoci od štátu. A externé opatrenia typu zníženia DPH na lieky by boli iba bonusom. S nimi sa pravdepodobne príliš neráta," doplnil.

Na otázku, či mal ÚDZS schváliť ozdravný plán, aj keď počíta s opatreniami, ktoré VšZP nevie garantovať, ako napríklad dofinancovanie či zmena legislatívy, reagoval Zachar s tým, že odpoveď by mal dať samotný ÚDZS. "Ten mal tiež posúdiť, či sú navrhované opatrenia dostatočne robustné na to, že privedú poisťovňu do lepšej finančnej kondície. Je možné, že úrad mohol byť trochu prísnejší. Aj on má však maslo na hlave v tom, že si nevšimol nedostatočnú tvorbu technických rezerv za čias Foraia a Vaďuru, a tiež je otázna jeho reálna nezávislosť od vládnucich politikov, keďže bola rokmi vládami Roberta Fica systematicky okresávaná. Preto možno úrad až tak vysoko nevyskakuje a príliš hlasno nekričí," zhrnul.