Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ANALÝZA: V júli bola v 16 okresoch vyššia nezamestnanosť ako 15 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Miera evidovanej nezamestnanosti v siedmom mesiaci podľa štatistík ústredia práce dosiahla 9,44 percenta.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Problémy s regionálnou nezamestnanosťou na Slovensku pretrvávajú. Nezamestnanosť vyššia ako 15 % bola v júli tohto roka stále v 16 zo 79 okresov. Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti pritom v júli tohto roka zaznamenal okres Galanta a naopak, najviac nezamestnaných pribudlo v okrese Rimavská Sobota.

Miera evidovanej nezamestnanosti v siedmom mesiaci podľa štatistík ústredia práce dosiahla 9,44 %. "Pohľad na úroveň nezamestnanosti v jednotlivých okresoch odzrkadľuje regionálne rozdiely typické pre Slovensko," poznamenali analytici Poštovej banky. Najnižšia miera nezamestnanosti bola v júli zaznamenaná v Galante, a to na úrovni 3,84 %. Nasledujú Piešťany s mierou nezamestnanosti na úrovni 4,16 % a až tretie miesto obsadil okres Bratislava V, s mierou nezamestnanosti na úrovni 4,39 %.

Regionálne rozdiely z hľadiska nezamestnanosti na Slovensku tak stále pretrvávajú. "Nezamestnanosť vyššiu ako 15 % nájdeme stále v 16 zo 79 okresov Slovenska, z nich nad 20 % v štyroch okresoch, a to v Rimavskej Sobote, Revúcej, Kežmarku a v Rožňave," vymenoval analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Ako ďalej uviedol, nezamestnanosť pod 10 % zaznamenali v júli tohto roka takmer dve tretiny okresov. "Nezamestnanosť pod 7 % klesla v 27 okresoch Slovenska, teda rovnako ako v júni tohto roka," doplnil Koršňák.

Podľa analytikov však na Slovensku nie sú problémom len regionálne rozdiely, ale aj dlhodobá nezamestnanosť. "Z celkového počtu uchádzačov o prácu bolo v júli až takmer 148.000 uchádzačov, teda zhruba polovica, evidovaných na úrade práce dlhšie ako jeden rok," uviedli analytici Poštovej banky.

Medzimesačne sa znížil pritom aj počet voľných pracovných miest, ktoré evidujú úrady práce, a to pod 40.000 na 38.308 miest. Miesta sa však nedarí firmám obsadzovať vhodnými zamestnancami. "V posledných mesiacoch začíname pozorovať nový fenomén, keď časť voľných pozícií z evidencie mizne bez obsadenia nezamestnanými. V júli bolo takých viac ako 16.000," tvrdí Koršňák. Dôvodom by podľa neho mohlo byť prehodnotenie plánov niektorých firiem. "Napríklad, z dôvodu rastúcej neistoty po výsledkoch britského referenda, ale aj z dôvodu problémov so štruktúrou nezamestnaných, ktorá mnohým firmám neposkytuje vhodných kandidátov na obsadenie pozície a tie sú následne nútene prehodnocovať svoje pôvodné plány," myslí si Koršňák.

Naďalej chýbajú zamestnanci, napríklad do výroby. "Posledné mesiace ubudlo najmä z voľných pozícií vyžadujúcich stredné odborné a úplné stredné odborné vzdelanie. Naopak, počet voľných pozícií pre ľudí bez kvalifikácie ďalej rastie, nestretá sa však pravdepodobne a adekvátnym záujmom na strane nezamestnaných," podotkol Koršňák.

Najviac nezamestnaných podľa neho pripadalo v júli na jedno voľné pracovné miesto nahlásené na úrade práce v okresoch Žarnovica, Veľký Krtíš a Rimavská Sobota. Naopak, najmenej v okresoch Hlohovec, Ilava, Malacky a Piešťany.