Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Analýzy zhotovené z verejných zdrojov sa povinne zverejňovať nebudú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poslanci zároveň vzali na vedomie Správu o stave ochrany osobných údajov za roky 2015 a 2016.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Analýzy, štúdie, expertízy a prognózy zhotovené z verejných prostriedkov alebo získané za verejné prostriedky sa nebudú musieť povinne zverejňovať. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne poslancov OĽaNO.

Chceli dosiahnuť, aby sa okrem zmlúv povinne zverejňovali aj "významné dokumenty, ktorých vypracovanie je hradené z verejných zdrojov". Zverejnené a nepretržite prístupné analýzy, štúdie, expertízy, prognózy by podľa OĽaNO mohli vniesť do spoločnosti viacero pozitív.

"Okrem posilnenia transparentnosti a účelnosti vynakladania verejných prostriedkov je to najmä posilnenie odborných diskusií či otvorenie nových spoločenských otázok. Takto zverejnené dokumenty zabránia prípadnej duplicite ich vypracúvania," vysvetľovali poslanci.

Pripomenuli, že stále viac schvaľovaných zákonov, legislatívnych aj nelegislatívnych opatrení a najmä veľkých investičných projektov sa v súčasnosti nezaobíde bez podpory rôznych analýz, štúdií, expertíz, prognóz alebo auditov.

Poslanci zároveň vzali na vedomie Správu o stave ochrany osobných údajov za roky 2015 a 2016.