Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. DANKO: SNS si s úctou pripomína 10. výročie smrti Jána Pavla II.

Andrej Danko, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Ján Pavol II. podľa neho ostáva v pamäti tiež vďaka úlohe, ktorú zohral pri páde komunizmu v Európe.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) si s osobitnou úctou pripomína, že práve pred 10 rokmi nás opustil pápež Ján Pavol II. "Bol to prvý slovanský pápež, navyše s veľmi vrúcnym vzťahom k Slovensku. Jeho odkaz je pre nás inšpiráciou do budúcnosti, aby sme dokázali zachovávať kresťanské tradície, ale v modernom ponímaní v 21. storočí a globalizovanom svete," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.



Ján Pavol II. podľa neho ostáva v pamäti tiež vďaka úlohe, ktorú zohral pri páde komunizmu v Európe. "Mali by sme sa od neho poučiť, aj v súvislosti s dnešnými udalosťami na východ od Slovenska, že pre veľké zmeny spoločnosti netreba násilie, viac dokáže láskavosť, dobré slovo, práca, viera," vyhlásil Danko.

Ján Pavol II. bol podľa neho človekom ekumenizmu. "Ľudí nerozdeľoval, ale spájal, katolíkov, evanjelikov, pravoslávnych a iných ľudí dobrej vôle, vždy im vzdával česť a úctu. Pri svojej druhej návšteve Slovenska v roku 1995 sa stretol so zástupcami nekatolíckych veriacich," pripomína Danko. Niektoré gestá Jána Pavla II., napríklad spoločná modlitba s biskupom evanjelickej cirkvi a biskupom gréckokatolíckej cirkvi pred Evanjelickým kolégiom v Prešove, zanechali podľa SNS v mnohých ľuďoch hlboké stopy. 

"Nezabúdajme najmä na odkaz, ktorý nám adresoval v roku 1996: Slovensko má veľkú úlohu pri budovaní Európy tretieho tisícročia. Dobre si to uvedomte. Je povolané ponúknuť svoj veľmi významný príspevok k pravému pokroku európskeho kontinentu svojimi tradíciami, kultúrou, svojimi mučeníkmi a vyznávačmi, ako aj živými silami svojich nových generácií,“ pripomína Danko. "Akoby už v tom čase vedel o budúcich kultúrnych stretoch a potrebe chrániť tradičné kresťanské hodnoty, na ktorých je postavená Európa," dodáva.

"Podľa tohto veľkého človeka a mysliteľa, ktorý vedel, čo hovorí, zvlášť dôležitý význam má v Európe práve naše Slovensko. Nesnažme sa preto slepo nasledovať všetko, čo nám v súčasnosti podsúva západoeurópska civilizácia. Majme vlastný rozum a vlastné zdravé názory, ktoré by sme práve my mali v Európe presadzovať," uzatvára predseda SNS.