Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Andrej Hrnčiar odíde od Mostu-Híd a vzdá sa mandátu poslanca

Na snímke poslanec NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) počas tlačovej konferencie v parlamente Foto: TASR/Martin Baumann

Pre odchod sa rozhodol preto, že ho oslovilo Procházkovo odhodlanie budovať nový projekt na princípoch služby občanom.

Bratislava 27. marca (TASR) - Poslanec NR SR za Most-Híd Andrej Hrnčiar odíde z klubu Mostu-Híd a vzdá sa svojho poslaneckého mandátu. Urobí tak spolu s Radoslavom Procházkom, s ktorým plánujú budovať novú politickú stranu. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Po budúcej schôdzi NR SR vrátim svoj poslanecký mandát materskému klubu, v ktorom pôsobím, a spolu naraz s Radoslavom Procházkom odchádzame z parlamentu, aby sme sa sem raz mohli vrátiť," povedal Hrnčiar. Stranu s Procházkom mienia budovať zdola, teda nie v parlamente. "A ak získame podporu, tak sa sem vrátime," doplnil pre TASR. Hrnčiar tvrdí, že od Mostu-Híd neodchádza pre nespokojnosť so stranou. Oceňuje priestor, ktorý mu strana poskytla. "Nerozchádzame sa v zlom," povedal.

Pre odchod sa rozhodol preto, že ho oslovilo Procházkovo odhodlanie budovať nový projekt na princípoch služby občanom. "Oslovila ma nová vízia politiky, politiky, ktorá má byť službou verejnosti. Rozhodol som sa, že sa budem spolupodieľať na budovaní nového projektu, nového politického subjektu," poznamenal. Podľa Hrnčiara sa už súčasná opozícia asi vyčerpala, nedokázala urobiť reštart a pritiahnuť voličov. Verí, že novému subjektu sa podarí vrátiť dôveru ľudí v politiku.

Nová strana bude podľa Hrnčiara zameraná na regióny. "Určite bude zameraná na to, aby boli silné regióny a jednoduchý štát," povedal. Pokiaľ ide o financovanie strany, Hrnčiar je pripravený dať "nejakú finančnú čiastku zo svojich úspor" na štart novej strany. Zatiaľ však financovanie strany neriešili. Zaoberali sa programovými prienikmi.



Vzdanie sa mandátu po májovej schôdzi oznámil dnes aj Procházka. Za svojich súputníkov označil Hrnčiara aj Miroslava Beblavého (nezaradený). Na Beblavého mieni naliehať, aby zostal v parlamente. Beblavý ešte jasne nepovedal, či sa spojí s Procházkom, vyjadriť sa mieni až po prezidentských voľbách.

Hodnoty, programy, ciele a štruktúry nového subjektu oznámi Procházka neskôr. Aktuálne je to totiž v štádiu rozhovorov. Rovnako sa dnes ešte nechcel vyjadriť k financovaniu novej strany. Stranu by chcel mať hotovú už na jeseň, keďže sa plánuje zapojiť do komunálnych volieb.

Andrej Hrnčiar nevylúčil, že bude kandidovať. V súčasnosti pôsobí aj ako primátor Martina. "Ešte som sa nad tým nezamýšľaľ, ale zatiaľ nevidím dôvod, prečo by som nemal kandidovať v budúcich primátorských voľbách. A zrejme to bude logický krok," uviedol.

Strana Most-Híd akceptuje rozhodnutie Andreja Hrnčiara odísť z klubu a vrátiť mandát. Bugárovcov tento krok však prekvapil preto, že všetky Hrnčiarove vyjadrenia do vnútra strany aj na verejnosť sa "niesli v znamení vrcholnej spokojnosti a oceňovania korektného postoja Most-Híd smerom k nemu". Stranu to prekvapilo aj preto, že mieni posilňovať svoj občiansky charakter. Most-Híd deklaruje ochotu spolupracovať so všetkými politikmi, ktorí chcú občianske Slovensko budovať a nie ho štiepiť.

Namiesto Hrnčiara má prísť do parlamentu Edita Pfundtnerová, ktorá po parlamentných voľbách v roku 2012 zo strany odišla. Predtým bola poslankyňou NR SR za Most-Híd.