Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Andrej Kiska bude kandidovať na prezidenta SR

Andrej Kiska na snímke vľavo Foto: TASR/Milan Kapusta

Prvým oficiálnym kandidátom na prezidenta SR je Andrej Kiska, zakladateľ charity Dobrý anjel.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Podľa prieskumu agentúry Focus 60 percent ľudí by malo za prezidenta SR radšej nezávislú osobnosť ako politika. Uvádza to dnešné vydanie denníka Sme. Prvým oficiálnym kandidátom je Andrej Kiska, zakladateľ charity Dobrý anjel.

"Som definitívne rozhodnutý, že budem kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky," uviedol Kiska v rozhovore pre Sme. Je prvý, čo potvrdil kandidatúru.

Rozhodol sa aj na základe výsledkov prieskumu agentúry Focus, ktoré v stredu (24.10.) poskytol denníku Sme. Agentúra zbierala údaje prvý októbrový týždeň. Prvé kolo by podľa prieskumu vyhral premiér Robert Fico s 19,9 percentami. Kiska skončil druhý so 17,1 percentami. Pavol Hrušovský by získal 6,8 percenta. Ide o prvý prieskum, v ktorom agentúra vynechala Ivetu Radičovú. Kiska chcel poznať svoje šance práve v prípade, ak Radičová kandidovať nebude. Prieskum platil A. Kiska, dodáva denník Sme.


Kaník: O Kiskovi určite treba uvažovať, je reálnou osobou v tejto hre

Andrej Kiska, ktorý ako prvý oficiálne ohlásil kandidatúru na prezidenta SR, je uchádzač, o ktorom treba uvažovať, a je reálnou osobou v tejto hre. Pre TASR to dnes povedal predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

"Keď si zoberieme naše kritérium, že to musí byť morálne spôsobilý človek a kandidát s reálnou šancou vyhrať, myslím, že pán Kiska ho s najväčšou pravdepodobnosťou spĺňa," odkázal Kaník. Na otázku, ako pokračuje v rámci pravice debata o spoločnom nominantovi, odvetil, že sa netreba ponáhľať. "Treba, aby to dozrelo," dodal.

Je to zaujímavý človek, tvrdí Matovič

Pozitívne Kisku hodnotí aj líder OĽaNO Igor Matovič. "Je to zaujímavý človek so zaujímavou históriou a bodaj by takých v tej súťaži bolo viac," povedal pre TASR s tým, že OĽaNO chce počkať, či sa neobjavia ešte lepší.

"My sa tento týždeň vyjadríme, akým spôsobom pristúpime k hľadaniu kandidáta, povieme, aké parametre by mal mať, ale nepovieme meno. Bol by som rád, keby od tejto voľby dali politické strany ruky preč a aby kandidovali iba občianski kandidáti. Aspoň funkciu prezidenta by sme mohli nechať ľuďom," navrhol. Politické strany by si podľa jeho slov mohli utrieť zaslintané fúzy a nechať túto funkciu na pokoji.

Stále platí, že OĽaNO sa so zvyškom pravice o spoločnom kandidátovi nebaví. "Nebol záujem zo strany štyroch pravicových strán rokovať s nami, my sa im určite núkať nebudeme," uistil Matovič.

Bugár je zdržanlivý

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár bol zdržanlivý. "Pokiaľ rokujeme, nebudem komentovať žiaden personálny návrh, ani kandidatúru pána Kisku," povedal. Na margo prieskumu agentúry Focus, že iba štvrtina ľudí chce za prezidenta politika, podotkol, že momentálne politik je pomaličky nadávka.

"Možno, že čiastočne za to môžu politici, ale vo väčšine prípadov za to môžu novinári. Ani sa teda nečudujem, že takýto výsledok vyšiel. Na druhej strane je dôležité, aby ten človek mal podporu aj politických strán, musí byť dostatočne známy a podporovaný verejnosťou. Budeme sa snažiť nájsť takého kandidáta, aby Ľudová platforma, a po rozšírení aj celá opozícia, mohla mať spoločného," deklaroval.

Jeden známy kandidát je málo, myslí si Galko

Podpredseda SaS Ľubomír Galko si myslí, že jeden známy kandidát je málo. "Najprv musia padnúť všetky mená a potom sa rozhodneme. V našej strane platia dve kritériá, teda aby nebol komunista a nespolupracoval s ŠtB. Dobré by bolo, keby mali opozičné strany spoločného kandidáta," zopakoval.