Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Andrej Kiska zložil sľub, ujíma sa funkcie prezidenta SR

Na snímke zvolený prezident Andrej Kiska (vľavo) skladá sľub predpísaný Ústavou SR do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej (vpravo), v pozadí odchádzajúci prezident SR Ivan Gašparovič, počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie 15. júna 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
Na snímke príhovor predsedu NR SR Pavla Pašku (uprostred v pozadí) počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie 15. júna 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Urobil tak na dnešnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Bratislava 15. júna (TASR) - Andrej Kiska zložil do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej ústavou predpísaný sľub a ujíma sa funkcie slovenského prezidenta. Urobil tak na dnešnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony. Sľubujem," citoval Kiska Ústavu SR. Ak by sľub odmietol, alebo by ho zložil s výhradou, nemohol by stáť na čele štátu.

Macejková potvrdila, že Kiska zložil sľub v súlade s ústavou a že sa tak ujal prezidentskej funkcie.



Bohatý program

Prezidenta Kiska, ktorý je aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl (OS) SR, už absolvoval prehliadku jednotiek OS SR. Prezident sa následne pešo presunul z Hviezdoslavovho námestia na ekumenickú pobožnosť Te Deum do Dómu Sv. Martina.

Slávnosti predsedal bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. Následne v Prezidentskom paláci prevzal Andrej Kiska úrad od svojho predchodcu Ivana Gašparoviča.

S. Zvolenský: Novému prezidentovi želáme, aby mal načúvajúce srdce

Kresťanské cirkvi na Slovensku želajú novému slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby mal načúvajúce srdce či správne rozlišovanie dobra a zla. Po skončení ekumenickej bohoslužby v katedrále sv. Martina to uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) počas ekumenickej pobožnosti Te Deum v Katedrále sv. Martina 15. júna 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Želáme si, aby náš prezident mal načúvajúce srdce. Nuž a správne rozlišovanie, čo je dobré a zlé. Potom vnímavosť pre tých, ktorí trpia a samozrejme, že mu želáme božie požehnanie, aby svoj talent mohol rozvinúť pre dobro spoločnosti," uviedol Zvolenský. Ako dodal, Kiska na neho zapôsobil pozitívne. "Oceňujeme a veríme, že aj to, čo cítime ako prvý dojem, že budeme môcť povedať, že to bolo potvrdené aj jeho nasledujúcimi skutkami," dodal Zvolenský.

V rámci ekumenickej bohoslužby zaznel aj príhovor zástupcu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) biskupa Milana Krivdu. Ako uviedol, ľudia očakávajú od nového prezidenta veľa. "Vedome, či podvedome si prajú mať vo vašej osobe vzor, ktorý je hodný nasledovania. Budú konfrontovať vaše slová s tým, ako vy sám žijete. My kresťania vás chceme ubezpečiť, že sa za vás budeme modliť a prosiť Pána Boha, aby vám pomáhal pri tomto náročnom úrade, ktorý ste na seba prevzali," zdôraznil Krivda.

Evanjelický biskup vyzdvihol, že nový prezident zavítal v rámci svojej inaugurácie aj do chrámu. "Prajeme vám v mene všetkých cirkví zastúpených v Ekumenickej rade cirkví, ale tiež aj mene ECAV na Slovensku, aby vás Trojjediný Pán Boh ochraňoval, sprevádzal, dával svoju múdrosť zhora pre správne rozhodnutia, aby ste vnímali jeho moc a vedenie vo vašom živote. Tiež vám vyprosujeme zdravie, lásku, Boží pokoj, ktorý prevyšuje každý rozum," zakončil Krivda.



Slávnostný obed pre ľudí bez domova

V Prezidentskej záhrade podával Kiska slávnostný obed pre ľudí bez domova, seniorov využívajúcich opatrovateľské služby a mladých ľudí, ktorí vyrastali v detských domovoch. Následne položil veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku obetiam Železnej opony na Devíne.

Oficiálny deň ukončil prezident slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade. Kiska na ňu pozval okrem predstaviteľov štátnych orgánov, vysokých škôl, diplomatického zboru či cirkví aj hostí, ktorí reprezentujú úspešné slovenské firmy, start-up komunitu, filantropické a mimovládne organizácie, kultúrne inštitúcie, ale aj ľudí, ktorí dostali ocenenie Biela vrana, rodiny z Dobrého anjela a zdravotníkov či celosvetovo úspešných študentov.

Na jeho inauguračnom zozname hostí boli napríklad jeho šiesti poradcovia a budúci hovorca. Okrem iných aj Zuzana Čaputová, Ján Filc, Jozef Hašto, Alexandra Kusá, Marian Lapšanský, Zuzana Pechočiaková, Eva Siracká, Ladislav Snopko, Anton Srholec, Sandra Tordová, Juraj Vaculík či Iveta Radičová.

Fotogaléria: Andrej Kiska zložil prezidentský sľub


Paška: História si I. Gašparoviča zapamätá ako prezidenta všetkých občanov

História si bude Ivana Gašparoviča pamätať ako prezidenta všetkých občanov. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) na dnešnej slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR tesne predtým, ako Andrej Kiska zložil ústavou stanovený sľub a ujal sa funkcie prezidenta.

Paška poďakoval odchádzajúcej hlave štátu Gašparovičovi za službu v prospech Slovenska a za dôstojné reprezentovanie doma i v zahraničí. "Vaše pôsobenie v najvyššej ústavnej funkcii si zaslúži naše uznanie," adresoval Gašparovičovi.

Ocenil, ako sa exprezidentovi podarilo skĺbiť profesionalitu a ľudskosť a tiež jeho silný dôraz na sociálny a národný princíp. Paška zároveň poďakoval Gašparovičovi za spoluprácu a za to, že pomohol udržať stabilitu v krajine.
.