Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Asociácia nemocníc apeluje na dofinancovanie sektora zdravotníctva

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Martin Baumann

Prijaté legislatíve zmeny nemajú dostatočné krytie v schválenom rozpočte a rovnako ani vo vyhláške rezortu zdravotníctva, ktorou sa ustanovuje percento určené pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti, skonštatovala asociácia.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) apeluje na dofinancovanie sektora zdravotníctva v tomto roku vo výške 300 miliónov eur. Je podľa nej potrebné pre zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v doposiaľ poskytovanom rozsahu. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

"Prijaté legislatíve zmeny (najmä vyplývajúce z memoranda s Lekárskym odborovým združením) nemajú dostatočné krytie v schválenom rozpočte a rovnako ani vo vyhláške Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorou sa ustanovuje percento určené pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti. Oprávnenosť týchto nárokov bola potvrdená zo strany MZ SR, Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR a zdravotných poisťovní," skonštatovala asociácia v stanovisku.

Zdroje treba podľa nej na krytie oprávnených nákladov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti spojených so zákonným navýšených miezd, zvýšenými nákladmi spojenými s infláciou a zvýšením cien liekov a špeciálnych zdravotníckych materiálov.