Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

ANS: Problém pri pediatroch sa nemôže riešiť prenesením na nemocnice

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podľa ANS ďalšie zvýšenie práce už aj tak personálne poddimenzovaných oddelení prinesie prehĺbenie ich vyčerpania a odmietanie takýchto služieb.

Bratislava 29. júla (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) upozorňuje, že problém nízkeho počtu pediatrov a ich vyťaženosti sa nesmie a nemôže riešiť jeho prenesením na nemocničných lekárov. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík v súvislosti s plánom meniť fungovanie detských pohotovostí.

ANS upozorňuje, že urgentné príjmy sú určené pre dospelých a lekári v nich nemajú špecializáciu na starostlivosť o deti. "Lekári na detských oddeleniach nemôžu počas služby nahrádzať detskú ambulantnú pohotovostnú službu, lebo skolabuje starostlivosť o ťažkých pacientov na detských oddeleniach," uviedla ANS. Podľa jej slov ďalšie zvýšenie práce už aj tak personálne poddimenzovaných oddelení prinesie prehĺbenie ich vyčerpania a odmietanie takýchto služieb.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) avizoval zmenu organizácie detských ambulantných pohotovostných služieb. Prehodnotiť sa má ich dĺžka trvania, počet a lokalizácia. Šéf rezortu poukázal, že okrem nich sa buduje sieť urgentných príjmov a fungujú tiež ústavné pohotovostné služby v nemocniciach.