Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

ANS:Optimalizácia nemocníc nie je pripravená na spustenie od roku 2024

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko upozornil, že najskôr treba doriešiť cestovnú mapu pacienta, aby mal aj po zmenách bezpečnú zdravotnú starostlivosť.

Dražkovce 25. októbra (TASR) - Optimalizácia siete nemocníc nie je podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) pripravená na spustenie od začiatku roku 2024. Asociácia verí, že sa nájde dostatok politickej vôle a zákonom sa prijme jej odklad, v ideálnom prípade od 1. januára 2025. Po rokovaní Rady ANS v Dražkovciach v okrese Martin o tom v stredu informoval jej prezident Marián Petko.

Upozornil, že najskôr treba doriešiť cestovnú mapu pacienta, aby mal aj po zmenách bezpečnú zdravotnú starostlivosť. "Stále nevieme, aká bude nová sieť záchrannej zdravotnej služby a nové prepojenie záchrannej a dopravnej zdravotnej služby. Požadujeme aj novelizáciu vyhlášky ministerstva zdravotníctva (MZ) o prekladoch pacientov z pracoviska väčšej nemocnice do menšej a naopak," povedal šéf asociácie.

Pripomenul, že o zmenách musí rozhodnúť Národná rada (NR) SR. "To znamená, že na to budú len dva mesiace. V skrátenom legislatívnom konaní sa musí zákon a vyhláška upraviť tak, aby sa posunuli na neskoršie obdobie. Nie je pravda, že ak by došlo k odkladu, padá plán obnovy a odolnosti. Nehovoríme, že optimalizácia sa má zrušiť. My len hovoríme, že ju treba dokončiť a posunúť," zdôraznil Petko.