Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Hrnko: Slota ovládol SNS vďaka Mečiarovi

Na archívnej snímke z roku 1990 Anton Hrnko Foto: TASR

Historik a bývalý poslanec Anton Hrnko sa stal opäť členom Slovenskej národnej strany.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Bývalý líder Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota sa dostal na predsednícku stoličku vďaka politike Vladimíra Mečiara, ktorá stranu v roku 1994 rozbila. "Mečiar vlastne vyvolal puč v SNS a tak sa dostal k moci Ján Slota. Nestotožňoval som sa s jeho praktikami a preto som z SNS odišiel," povedal pre TASR bývalý poslanec a expodpredseda SNS Anton Hrnko, ktorý v týchto dňoch do strany vstúpil opäť.

"Nechceli sme sa podriadiť vtedajšej vláde Vladimíra Mečiara a podporiť jeho opatrenia, ktoré boli podľa nás proti záujmom Slovenskej republiky," vysvetlil svoje rozhodnutie odísť v roku 1994 spolu s Ľudovítom Černákom z SNS.

Po roku 1998 opustil politiku úplne a venoval sa svojej profesii historika. "Ľudia, ktorí ma poznali, si ma aj tak spájali s SNS. Vlastne som trpel tým, ako sa táto strana vyvíjala," povedal Hrnko, ktorý v roku 1990 patril medzi zakladajúcich členov SNS.

Strana intelektuálov

Dodal, že strana sa začiatkom 90. rokov snažila nadviazať na svoje korene z 19. a prvej polovice 20. storočia. "Bývala to strana intelektuálov, ktorí vytyčovali smer, tvorili idey. My sme v 90. rokoch ponúkli víziu samostatného Slovenska, ku ktorej sa neskôr pridávali ďalšie politické strany," pripomenul Hrnko.

"Odkedy nastúpil do čela SNS Andrej Danko, pozorne ju sledujem. Dospel som k názoru, že má úprimný záujem stranu zmeniť tak, aby nadväzovala na svoje pôvodné tradície," konštatoval historik.

Andrej Danko
Foto: TASR


"Bol som jeden z tvorcov ústavy, aj niektorých dokumentov, ktoré viedli k samostatnosti Slovenska. Dnes konštatujem, že došlo k odcudzeniu štátu občanom. Chcel by som, aby sa SNS dostala späť na miesto, ktoré jej patrí a aby prispela k zmene," povedal na margo svojej motivácie vrátiť sa do politiky.

Snem SNS

"Chcem vystúpiť na sneme SNS, vysvetliť, prečo som svojho času zo strany vystúpil, aj prečo sa vraciam," povedal s tým, že by chcel ponúknuť svoje skúsenosti z kultúrnej, ekonomickej, obrannej, aj zahraničnopolitickej oblasti. Národniarsky snem sa uskutoční v sobotu 6. septembra na Táloch.

Hrnko bol zakladajúcim členom SNS, pôsobil v nej od roku 1990, a vo farbách strany pôsobil v Slovenskej národnej rade aj Národnej rade Slovenskej republiky v rokoch 1990-1994. V tom čase v SNS zastával funkciu výkonného podpredsedu. Rady národniarov opustil spolu s Ľudovítom Černákom v roku 1994 pre svoj nesúhlas so smerovaním strany. Mandát poslanca vykonával až do roku 1998.

"K návratu do SNS ho presvedčili zmeny, ktoré sa v strane v ostatných dvoch rokoch udiali a opätovné smerovanie SNS k dôstojnej vlasteneckej politike," konštatovala pre TASR hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková na margo rozhodnutia historika po druhý raz vstúpiť do SNS.

Anton Hrnko vyštudoval filozofiu a históriu, pôsobil v Historickom ústave Slovenskej akadémie vied. Ako poslanec pôsobil vo výbore pre štátnu správu a samosprávu, v zahraničnom výbore či vo výbore pre obranu a bezpečnosť. Počas všetkých troch funkčných období bol aj členom mandátového a imunitného výboru.

Po skončení mandátu poslanca pracuje od roku 1999 na ministerstve obrany. Je autorom desiatok vedeckých prác a držiteľom viacerých vyznamenaní vrátane Radu Andreja Hlinku. Odborne sa venuje najnovším dejinám medzinárodných vzťahov a miestu Slovenska v nich, obrannej a zahraničnej politike.