Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím by chceli byť zaočkované skôr

Očkovanie, ilustračná snímka. Foto: TASR – Lukáš Grinaj

Asociácia sa v tejto súvislosti preto obrátila listom na ministra zdravotníctva M. Krajčího (OĽANO), ministra práce, sociálnych vecí a rodiny M. Krajniaka (Sme rodina) či hlavného hygienika J. Mikasa.

Bratislava 28. januára (TASR) - Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) žiada o prednostné očkovanie osôb s ťažkými postihnutiami v domácom prostredí proti novému koronavírusu. Zároveň navrhuje, aby spolu s týmito osobami mohli byť zaočkovaní aj ich opatrovatelia. AOPP o tom informovala na svojej webovej stránke.

Asociácia sa v tejto súvislosti preto obrátila listom na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) či hlavného hygienika Jána Mikasa s požiadavkou o prednostné zaočkovanie týchto osôb.

Podľa asociácie ide o chronických, vážne chorých, fyzicky alebo mentálne hendikepovaných ľudí všetkých vekových kategórií. Sú odkázaní na neustálu opateru, väčšinou 24 hodinovú. "Uvedené osoby sú natoľko hendikepované, že akákoľvek ústavná starostlivosť mimo svojho domáceho prostredia je extrémne náročná, prípadne možná iba so splnením podmienok neustáleho dozoru. Zdravotnícke ani sociálne zariadenia nie sú väčšinou personálne dostatočne vybavené," priblížila prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Včasné očkovanie tejto skupiny pacientov a ich opatrovateľov podľa AOPP významne uľahčí život veľkej najrizikovejšej skupine populácie a zníži riziko zbytočného zaťaženia zdravotníckych alebo sociálnych zariadení.