Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

APPZS: Návrh siete záchraniek znižuje dostupnosť záchrannej služby

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

APPZS kritizuje, že návrh nerovnomerným rozmiestnením ambulancií zásadne znižuje dostupnosť ZZS v niektorých regiónoch.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Asociácia poskytovateľov prednemocničnej zdravotnej starostlivosti (APPZS) žiada Ministerstvo zdravotníctva SR o okamžité stiahnutie návrhu novej siete záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Ak by sa opatrenie aplikovalo do praxe, predstavovalo by podľa APPZS výrazné zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a priamo ohrozenie slovenských pacientov. TASR o tom za asociáciu informovala Noemi Macko-Forgáčová.

APPZS kritizuje, že návrh nerovnomerným rozmiestnením ambulancií zásadne znižuje dostupnosť ZZS v niektorých regiónoch. "Na krajskej úrovni je napríklad v Žilinskom kraji o deväť posádok ZZS menej oproti súčasnému stavu. V iných regiónoch sú stanice ZZS alokované mimo okresných miest, a teda mimo koncentrácie obyvateľstva. Niektoré stanice sú umiestnené v koncových obciach, kde sa končí cestná infraštruktúra, čo sa javí ako vysoko rizikové a zároveň znižuje ich efektívny rádius zásahu," priblížila v stanovisku.

Sieť fixných staníc záchraniek tiež podľa asociácie, ktorej členmi sú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti primárne zo segmentov dopravnej zdravotnej služby, záchrannej zdravotnej služby a prevádzkovatelia urgentných príjmov, obmedzuje možnosti optimálneho rozmiestnenie staníc. Poukázala na to, že pevné stanice zafixujú až tretinu siete ZZS, pričom nie je zrejmé, na akom základe sa pevná sieť vytvorila.

V návrhu chýbajú APPZS aj systémové riešenia. Upozornila, že segment záchrannej zdravotnej služby je čoraz viac zahltený výkonmi, ktoré doň nepatria, na čo sa vynakladajú nemalé personálne a finančné prostriedky. "Trend v okolitých krajinách je spájať emergentné a neemergentné zložky v systéme ZZS. V návrhu chýba koncepčné riešenie, ktoré by rozšírilo systém ZZS o posádky dopravnej zdravotnej služby, komunitné sestry alebo iné výjazdové tímy, keďže Operačné stredisko ZZS SR čoraz častejšie rieši stavy, ktoré nesúvisia s ohrozením života," doplnila asociácia.

Nová sieť tiež podľa nej ignoruje alarmujúci nedostatok lekárskeho personálu. "Zvyšuje dodatočné lekárske posádky. Trend je stavať systém na kvalitných a vzdelaných záchranároch. Tak sa umožní presun lekárov napríklad do segmentu ústavnej zdravotnej starostlivosti," zhrnula v stanovisku APPZS.

Ministerstvo zdravotníctva tento týždeň zverejnilo opatrenie, ktoré určuje sídla staníc a typy ambulancií záchrannej zdravotnej služby. Akékoľvek zmeny v sieti záchraniek nastanú podľa šéfky rezortu Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) najskôr v druhej polovici roka 2025. Avizovala, že finálna podoba siete bude reflektovať na reálne potreby pacientov a optimalizáciu siete nemocníc.