Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

APSS odmieta snahu ZMOS-u zrušiť príspevok neverejným poskytovateľom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V reakcii na štvrtkový brífing združenia, ktoré deklarovalo snahu vyrokovať zmenu zákona a zrušenie povinnej platby pre samosprávy, navrhla asociácia kompromisné riešenie.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb (APSS) v SR zásadne nesúhlasí s návrhom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zrušiť povinnosť samospráv priplácať odkázanému občanovi umiestnenému u neverejného poskytovateľa finančný príspevok na prevádzku, tzv. FPP. V reakcii na štvrtkový brífing združenia, ktoré deklarovalo snahu vyrokovať zmenu zákona a zrušenie povinnej platby pre samosprávy, navrhla asociácia kompromisné riešenie.

APSS rozumie snahe ZMOS-u ochrániť malé obce, ktoré nemajú prostriedky na príspevok, poukazuje však na to, že zrušenie platby by znamenalo existenčnú hrozbu pre malých poskytovateľov sociálnych služieb. "SR si dnes nemôže dovoliť zánik ani jedného poskytovateľa sociálnych služieb, lebo ich máme a ešte len budeme mať nedostatok, nakoľko suplujú služby verejných poskytovateľov, ktorí nemajú dostatok miest pre všetkých odkázaných na túto službu," zdôraznila asociácia.

Asociácia navrhuje kompromisné riešenie, podľa ktorého samospráva, ktorá doteraz FPP vôbec neplatila, by nemusela hradiť zákonne vyrátanú čiastku, ale len paušál, maximálne 100 a minimálne 50 eur mesačne na prijímateľa podľa počtu obyvateľov obce. "Vopred vyjadrujeme náš súhlas s tým, že toto riešenie prijímame do 1. 6. 2026, teda do začatia účinnosti reformy sociálnych služieb," uviedlo predsedníctvo APSS s tým, že návrh predkladá so snahou o konštruktívnu debatu k téme reforme financovania sociálnych služieb.

Na štvrtkovom rokovaní predsedníctva ZMOS-u bola ústrednou témou finančná situácia miest a obcí a tiež dôsledky, vyplývajúce z nepostačujúceho finančného krytia samosprávnych povinností. V rámci možných riešení, ktoré by aspoň čiastočne zlepšili súčasný stav, predstavitelia ZMOS-u deklarovali aj snahu novelizovať zákon o sociálnych službách v tom zmysle, aby sa zrušila povinná platba samospráv neverejným poskytovateľom sociálnych služieb na ich prevádzku. "Nie preto, že nechceme platiť, ale preto, že na to jednoducho nemáme peniaze," upozornil predseda ZMOS-u Jozef Božik. Najvypuklejšie sa tento problém týka malých obcí, podľa predstaviteľov ZMOS-u sa však do problémov dostávajú už aj väčšie samosprávy.