Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Á.RAVASZ: Maďarsky hovoriaci Rómovia udržujú tradície, tešme sa z nich

Na snímke podpredseda Mostu-Híd, splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz počas pracovného stretnutia v sídle strany Most-Híd 12. mája 2017 v Bratislave Foto: TASR/Pavol Neubauer

Tvrdí, že on sám venuje dostatočnú pozornosť tomu, aby maďarsky hovoriaci Rómovia dostali na Slovensku patričnú podporu.


Bratislava 22. júla (TASR) - Treba sa tešiť z maďarsky hovoriacich Rómov, poukazuje Ábel Ravasz, podpredseda koaličného Mosta-Híd a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Nepáči sa mu postoj maďarského ministra pre ľudské zdroje Zoltána Baloga, ktorý povedal, že maďarské komunity a vláda sa zatiaľ nerozhodli, "či sú po maďarsky hovoriaci Rómovia príťažou alebo prínosom".

"V mnohých prípadoch sa potvrdilo, že udržať maďarské komunity žijúce za hranicami Maďarska by bolo bez týchto Rómov ešte ťažšie, pretože i oni dbajú na tradičnú kultúru,"
povedal Ravasz. Tvrdí, že on sám venuje dostatočnú pozornosť tomu, aby maďarsky hovoriaci Rómovia dostali na Slovensku patričnú podporu - napríklad cez stavanie škôl a škôlok či vytváranie pracovných miest.

"V mnohých prípadoch, napríklad na Gemeri, sa maďarské školy zachovali len kvôli rómskym žiakom. Oni sú tí, vďaka ktorým sa vo viacerých obciach zachovali aj jazykové práva maďarskej menšiny," uviedol Ravasz. Upozorňuje, že i samotní Rómovia majú záujem spolupodieľať sa na zlepšení životných podmienok v ich bydlisku.

"Mali by sme hovoriť o týchto záležitostiach a nekopať nezmyselné priekopy medzi maďarsky hovoriacimi ľuďmi svetlejšej a tmavšej pokožky,"
dodal.