Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTKY: Takto sa volilo v Československu v rokoch 1946 až 1976

V slávnostnej nálade prebiehali voľby do Národného zhromaždenia a do Slovenskej národnej rady v najsevernejšej obci Trstenského okresu, v Suchej Hore. Z oblasti na hraniciach bratského Poľska zišli sa vo svojich pestrých ľudových krojoch, aby si zvolili poslancov do najvyšších orgánov zákonodarnej moci.Odovzdali svoje hlasy pre svojich kandidátov do Národného zhromaždenia stredného roľníka z Veličnej Michala Paculíka a do Slovenskej národnej rady - malého roľníka z Trstenej Ferdinanda Mareša. 28. november 1954. Foto: TASR - Jozef Teslík

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 2. marca (Teraz.sk) - V sobotu 5. marca nás čakajú siedme parlamentné voľby v histórii samostatného Slovenska. Pri tejto príležitosti ponúkame pohľad na to, ako vyzerali voľby v minulosti.

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami z volieb do ústavodarného národného zhromaždenia v roku 1946, volieb do Národného Shromaždenia v roku 1948, volieb do Slovenskej národnej rady a Národného zhromaždenia v roku 1954 a volieb do Slovenskej národnej rady v roku 1960 a v roku 1976.

Voľby do ústavodarného národného zhromaždenia v Bratislave, 1946

Vojak československej armády pri vykonávaní volebného aktu, 25.6.1946.
Foto: TASR - L. Roller


Voľby do Národného Shromaždenia, 1948

Pacienti v štátnej nemocnici v Bratislave pri voľbách. Voľby do Národného Shromaždenia. Zástup ľudí pred jednou z volebných miestností v Bratislave. 30.5.1948
Foto: TASR


Predseda SNR Karol Šmidke pri volbách. 30.5.1948.
Foto: TASR - L. Roller


Zástup ľudí pred jednou z volebných miestností v Bratislave. Voľby do Národného Shromaždenia. Zástup ľudí pred jednou z volebných miestností v Bratislave. 30.5.1948.
Foto: TASR - archív


Voľby do Slovenskej národnej rady a Národného zhromaždenia, 1954

V nedeľu 28. novembra 1954 žili Košúty nezvyčajným ruchom. Ženy i chlapi, starí i mladí, rovnako nadšene pristupovali k urne a odovzdávali svoje hlasy na kandidátov NF. Aj maďarskí umelecký súbor z Hodov svojím vystúpením prispel k radostnej volebnej nálade. Členovia súboru si spomenuli tiež na účastníkov Košútskej vzbury. Navštívili jej účastníčku Alžbetu Čambalovú, rod.Psotovú, ktorú četníci buržoáznej demokracie pri strelbe do bezbranných robotníkov zranili. Radostnú predvolebnú náladu jej spríjemnili niekoľkými piesňami. 1.11.1954
Foto: TASR - V. Přibyl


Tak ako pred voľbami do Národných výborov, i v týchto dňoch pred voľbami do Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady vyzdobujú sa i vchody agitačných stredísk, aby i takto upozornili okoloidúcich a najmä tých, ktorí už zanedlho sa budú schádzať k volebným urnám na radostné a významné voľby v našej republike. Jedno z pekne vyzdobených agitačných stredísk je aj v Novej Dobe v Bratislave, 17. novembra 1954.
Foto: TASR - J. Vrlik


Zamestnanci Československej plavby dunajskej v Bratislave srdečne privítali v utorok 9. novembra vo svojom kruhu prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska Karola Bacílka, ktorý sa ako ich kandidát pre voľby do Národného zhromaždenia predstavil svojim voličom. V preplnenej jedálni lodníckeho domu v bratislavskom prístave pozorne a so záujmom počúvali prejav svojho kandidáta, ktorý poukázal na rozdiel medzi volebným systémom v buržoáznej ČSR, ktorý slúžil záujmom kapitalistických vykorisťovateľov, a volebnou sústavou v ľudovodemokratickej ČSR, ktorá plne vyhovuje želaniam a túžbam slobodného ľudu. 19. novembra 1954.
Foto: TASR - V. Přibyl


Pracujúci okresného mestečka Svidník pod Dukelským priesmykom oslávili v týchto dňoch dva sviatky. V sobotu 27. novembra oslávili desiate výročie oslobodenia a v nedeľu 28. novembra voľby do Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady. Desať rokov slobodnej budovateľskej práce menilo kraj pod Dukelským priesmykom. I obec Svidník pred desiatimi rokmi fašistami zničená sa teraz zo dňa na deň mení a rastie. Dnes má okresné sídlo Svidník krásne domy, ktoré vyrastajú na miestach starých domov. Na návrší vysoko tkvie sa pamätník padlých sovietskych hrdinov, ktorí pred desiatimi rokmi položili svoje životy za oslobodenie nielen Svidníka, ale celej našej vlasti. V nedeĺu, v deň volieb hlasovali všetci občania Svidníka za kandidátov Národného frontu, za ďalší rozkvet svojho mestečka, za mier. Anna čanová volila po prvý raz. Volila zástupcov do Národného zhromaždenia a Slovenskej národnej rady, navrhnutých NF - volila šťastie, radosť - mier. 28.11.1954
Foto: TASR - Ján Kočiš


Deň volieb do NZ a SNR privítali s radosťou a nadšením všetci pracujúci Oravy, najmä však občania Nového Ústia v blízkosti Oravskej priehrady. Namiesto starých drevených a ošarpaných domov majú dnes novopostavenú obec, v ktorej nachádzajú krajší a radostnejší život. Preto aj Ignác Jašica, pracovník Oravskej priehrady, otec troch detí, vkladá svoj hlas pre kandidátov Národného frontu. Volí pre mier, proti remilitarizácii západného Nemecka. 28. novembra 1954.
Foto: TASR - Jozef Teslík


Voľby do Slovenskej národnej rady, 1960

V baníckej obci Handlovej vrcholia prípravy na voľby. 637 agitátorov z deväť agitačných stredísk pozýva občanov na besedy o tom, ako vyzerali voľby kedysi a dnes a súbory predvádzajú občanom bohaté kultúrne programy. V prípravách na voľby účinne pomáhajú aj žiaci baníckeho učilišťa najmä pri úprave volebných miestností i v agitácii. Žiaci baníckeho učilišťa v Handlovej sa ochotne rozbehli po meste s plagátmi s predvolebnou tematikou. Usilovne ich vylepujú na určených miestach. 9.6.1960.
Foto: TASR - Š. Petráš


Na Záhorí bola volebná nedeľa radostným sviatkom. V družstevných dedinách prichádzali voliči manifestačne so záväzkami splniť úlohy tretej päťročnice za štyri roky. Roztancovaná mlaď pred volebnou miestnosťou v družstevnej obci Dojč. 12.6.1960.
Foto: TASR - S. Andil


Na Záhorí bola volebná nedeľa radostným sviatkom. V družstevných dedinách prichádzali voliči manifestačne so záväzkami splniť úlohy tretej päťročnice za štyri roky. Najstarší družstevník v Dojči, starý komunista Pavel Morávek odovzdáva hlas za kandidátov Národného frontu, 12.6.1960.
Foto: TASR - S. Andil


V baníckej Rožňave od skorých ranných hodín prichádzali k volebným urnám stovky baníkov, aby hlasovali za svojich spolupracovníkov, kandidátov Národného frontu Pavla Németha, Ľudovíta Tomku, Jána Jakaba a ďalších, Slovákov a Maďarov. Medzi prvými volil baník Rožňavských železorudných baní, prvý a doteraz na Slovensku jediný nositeľ titulu Hrdina socialistickej práce Ján Jarábek. 12.6.1960.
Foto: TASR - I. Schingler


Voľby do Slovenskej národnej rady, 1976

Šofér Bartolomej Hruška (v aute) a závozník Ján Miga, pracovníci Pozemných stavieb z Košíc, odvolili počas služobnej cesty. Svoje hlasy kandidátom NF odovzdali vo volebnom okrsku č.159 a Bratislave - Rači. S volebnou urnou člen volebnej komisie Dominik Fiala. 23.10.1976.
Foto: TASR - V. Andor