Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Z ARCHÍVU TASR: Takto si budeme pamätať kňaza Antona Srholca

Anton Srholec Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pri príležitosti úmrtia Antona Srholca prinášame prierez fotografií z posledných rokov jeho života.

Bratislava 7. januára (Teraz.sk/TASR) - Dnes ráno Slovensko zasiahla smutná správa. Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel obľúbený kňaz Anton Srholec. Pri tejto príležitosti prinášame prierez fotografií z posledných rokov života skalického rodáka, ktorého za kňaza vysvätil v roku 1970 pápež Pavol VI.

Pietna spomienka na obete komunistického režimu na hrade Devín pri Pamätníku Brána slobody v utorok 17. novembra 2015. Na snímke vľavo v pozadí prezident SR Andrej Kiska a vpravo v pozadí predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Anton Srholec počas aktu kladenia vencov.
Foto: TASR - Martin Baumann


Pietna spomienka na obete komunistického režimu na hrade Devín pri Pamätníku Brána slobody v utorok 17. novembra 2015. Na snímke vľavo v popredí prezident SR Andrej Kiska a druhý zľava predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Anton Srholec počas aktu kladenia vencov.
Foto: TASR - Martin Baumann


Vernisáž výstavy slovenského umelca Miloša Karáska s názvom Broken Heaven sa uskutočnila 24. februára 2015 v Bratislave. Výstavu otvoril špeciálny hosť Anton Srholec. Na snímke Anton Srholec (vľavo) a vpravo Miloš Karásek, 25. február 2015.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Prestížne ocenenie Krištáľové krídlo v 18. ročníku si v nedeľu 1. februára 2015 na javisku Slovenského národného divadla (SND) prevzalo desať osobností slovenskej umeleckej, vedeckej a profesijnej sféry v kategóriách architektúra, divadlo a audiovizuálne umenie, filantropia, hospodárstvo, hudba, medicína a veda, publicistika a literatúra, rock, pop, jazz, šport a výtvarné umenie. Mimoriadnou cenou za celoživotné dielo budú ocenené ďalšie dve slovenské osobnosti. Mimoriadnym je ocenenie za celoživotné dielo, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla. To si prevzali kňaz Anton Srholec a šľachtiteľka odrôd vína Dorota Pospíšilová. Na snímke Anton Srholec.
Foto: TASR – Štefan Puškáš


Na snímke rímskokatolícky kňaz a salezián, spisovateľ Anton Srholec počas slávnostného uvedenia knihy Sviatočné pozdravy v Bratislave 26. novembra 2014.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Z verejného zapaľovania prvej sviece Veľkej menory pri príležitosti židovského sviatku Chanuka - slávnosti svetiel na Rybnom námestí v Bratislave 27. novembra 2013. Na snímke vľavo katolícky kňaz Anton Srholec a vpravo veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Alexander Ben-Zvi.
Foto: TASR - Martin Turanovič


Na snímke kňaz a disident Anton Srholec, ktorý podporil skupinu iniciátorov medzinárodnej petície za rehabilitáciu trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka počas tlačovej konferencie 24. apríla 2014 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Z prijatia osobností z radov protikomunistického odboja, ktoré sa podieľali na boji proti totalite, u primátora Bratislavy Milana Ftáčnika v Bratislave 15. novembra 2013. Na snímke predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) Anton Srholec.
Foto: TASR - Martin Turanovič


Slávnostné odhalenie pamätníka obetiam Železnej opony pri Cyklomoste Slobody 14. novembra 2013 v Bratislave. Na snímke predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) Anton Srholec pred pamätníkom.
Foto: TASR - Martin Turanovič


Slávnostné odhalenie Pamätnej tabule násilne odvlečeným do gulagov v bývalom Sovietskom zväze na nútené práce, z ktorých sa veľká časť na Slovensko nevrátila, 22. februára 2013. Na snímke vľavo katolícky kňaz Anton Srholec a vpravo podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Martin Berta.
Foto: TASR - Michal Svítok


Zo spomienky na 4. výročie biskupskej vysviacky odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave 6. júna 2013. Na snímke kňaz Anton Srholec.
Foto: TASR - Jozef Polešenský


Slávnostné odhalenie pamätnej tabule generála Antona Petráka, príslušníka Československej zahraničnej armády na Západe, pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia sa uskutočnilo 10. augusta 2012 v Bratislave. Na snímke zľava Jozef Kratochvíl, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek a predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Anton Srholec.
Foto: TASR - Miroslav Košírer


V reprezentačných priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave 22.februára 2012 slávnostne umiestnili zreštaurovaný portrét generála M.R. Štefánika. Na snímke premiérka SR Iveta Radičová a kňaz Anton Srholec.
Foto: TASR - Martin Baumann


Konfederácia politických väzňov Slovenska zorganizovala 20. decembra 2011 na Námestí SNP v Bratislave pietnu spomienku na zosnulého československého a českého exprezidenta Václava Havla. Na snímke prejav kňaza Antona Srholca.
Foto: TASR - Martin Baumann


Spomienkové stretnutie venované násilnému vyvezeniu rehoľných sestier zo svojich kláštorov do centralizačného kláštora v Prievoze v roku 1950 sa uskutočnilo 28. júna 2011 v kláštore Kongregácie Dcér sv. Františka Assiského v Bratislave – Prievoze. Na snímke kňaz a salezián Anton Srholec.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na snímke vľavo predseda KDH Ján Figeľ a vpravo rímskokatolícky kňaz Anton Srholec na sneme KDH 4. decembra 2010 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Zo spomienkového stretnutia pri pamätníku zavraždeného Roberta Remiáša 28. apríla 2011 v Bratislave. Na snímke v popredí predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Anton Srholec počas príhovoru.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na snímke v popredí sprava kazateľ cirkvi bratskej Daniel Pastirčák, evanielická farárka Anna Polcková a rímskokatolícky kňaz Anton Srholec celebrujú ekumenickú bohoslužbu v nedeľné ráno po skončení 14. ročníku hudobného festivalu Bažant Pohoda, 11. júla 2010 na letisku v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Na archívnej snímke predseda Konfederácie politických väzňov Anton Srholec počas príhovoru na pietnej spomienke 21. augusta 2009 pri pamätnej tabuli obetiam invázie okupačných vojsk v auguste 1968 na Hlavnej pošte v Bratislave.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie veľkého Krištáľového srdca za rok 2009 a udeľovanie zlatých medailí Ferdinanda Martinenga za činy v duchu ľudskosti. Na snímke vpravo kňaz Anton Srholec , ocenený veľkým Krištáľovým srdcom a vľavo slovenský exprezident Michal Kováč , ocenený zlatou medailou Ferdinanda Martinenga.
Foto: TASR - Martin Baumann


Diskusné stretnutie 17. november 1989 Hrubá čiara za minulosťou? sa uskutočnilo 12. novembra 2003 v bratislavskom V-klube z iniciatívy Ústavu pamäti národa a Univerzitného pastoračného centra. Na snímke zľava Anton Popovič a Anton Srholec počas diskusie.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Na snímke prezident Slovenskej humanitnej rady Ivan Sýkora (vpravo) odovzdáva ocenenie Antonovi Srholcovi (vľavo) za obetavú a nezištnú starostlivosť o ľudí na okraji spoločnosti a bez strechy nad hlavou, 11. apríla 2000, Bratislava.
Foto: TASR - Pavol Funtál